Odlična saradnja UKC RS sa eminentnim stručnjacima iz Rusije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima, sastao se danas u svom kabinetu sa hirurzima-onkolozima iz Onkološkog centra u Sankt Peterburgu koji su u višednevnoj posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Delegaciju čine Vitali Jegorenkov (Vitaliy Viktorovich Egorenkov), zamjenik direktora za medicinska pitanja za hirurške grane Onokološkog centra u Sankt Peterburgu, Ikram Alijev (Ikram Ismailovich Aliyev) šef Odjeljenja za koloproktologiju ove zdravstvene ustanove i Jelena Bit-Sava (Elena Mikhailovna Bit-Sava) plastično-rekonstruktivni hirurg i šef Odjela za rak dojke u Onokološkoom centru u Sankt Petrburgu. Sastanku su prisustvovali i generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić, kao i pomoćnik direktora za medicinske poslove Slobodan Hajder.

Eminentni medicinski eksperti iz oblasti onkološke hirurgije iz Sankt Peterburga zajedno sa ljekarima najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj izveli su u septembru prošle godine prvi operativni zahvat u novim savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Ova posjeta nastavak je aktivnosti koje se sprovode na osnovu Mape puta aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine, koja je rezultat dogovora gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika krajem prošle godine. Ovaj sporazum o nastavku saradnje su u junu ove godine Sankt Peterburgu potpisali gubernator Sankt Peterburga i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Tokom boravka ruskih hirurga u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, izvodiće se laparoskopske operacije karcinoma debelog crijeva sa našim ljekarima koji su već boravili na edukaciji u Rusiji, hirurški zahvati na dojci (odstranjivanje i rekonstrukcija), hirurški zahvati u smislu otvorene hirurgije, te operacije tumora mekih tkiva i kostiju.

Ministar Šeranić izrazio je zahvalnost kolegama iz Rusije na svesrdnoj podršci i činjenici da svoje znanje i iskustvo nesebično prenose i doprinose razvoju najveće zdravstvene utsanove u Republici Srpskoj i zdravstvenog sistema u cjelini.

„U okviru uspješne saradnje sa stručnjacima iz Sankt Peterburga, specijalisti iz UKC Republike Srpske su tokom ove godine u više navrata boravili u Onkocentru gdje su imali priliku za dodatno usavršavanje i razmjenu iskustava sa kolegama iz Rusiji. Zahvaljujući ovoj međunarodnoj saradnji napravili smo značajne iskorake u osposobljavanju našeg kadra za najsloženije medicinske procedure“, naglasio je ministar Šeranić.​

 

Izvor Foto:(Vlada RS)Ostavite komentar: