Od Vlade Srpske traže ratnu štetu: Porodice poginulih boraca očekuju 15 miliona maraka

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da očekuje da će Vlada Republike Srpske donijeti odgovarajući akt, kojim bi za oko 3.000 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije bila omogućena isplata nematerijalne ratne štete u ukupnom iznosu od 15 miliona KM.

Lazić je rekao Srni da je Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila pokrenula inicijativu za rješavanje pitanja materijalne i nematerijalne ratne štete i tim povodom održala nekoliko sastanaka sa ministrima pravde, finansija, te ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

“Ostalo je da Ministarstvo pravde Republike Srpske sačini prijedlog Vladi Srpske, na koji način će biti regulisano ovo pitanje”, naveo je Lazić.

On je uvjeren da će Vlada Republike Srpske donijeti odgovarajući akt, na osnovu kojeg će Pravobranilaštvo Republike Srpske nastojati da porodice, koje imaju pravo na nematerijalnu štetu i koje su dostavile svu potrebnu dokumentaciju, budu obeštećene.

Lazić je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske 2007. godine usvojila Zakon o naknadi materijalne i nematerijalne štete poginulim borcima i ratnim vojnim invalidima od prve do četvrte kategorije, ističući da je 28. februara 2010. godine taj zakon prestao da važi.

Lazić je rekao da je sa Pravobranilaštvom Republike Srpske ranije dogovoreno da se i nakon prestanka važenja Zakona zahtjevi porodica ne vraćaju, već primaju i ostavljaju u Pravobranilaštvu, dok se ne vidi kako će to pitanje kasnije biti regulisano.

“Ima mnogo porodica koje iz opravdanih razloga nisu prihvatile tu nematerijalnu štetu, kao i porodica koje nisu ni znale da imaju to pravo”, ukazao je Lazić.

On je rekao da porodice nisu prihvatile nematerijalnu štetu iz razloga što je prvobitno u Zakonu rok otplate materijalne i nematerijalne štete bio 50 godina, koji je zatim smanjen na 35 godina, sa nemogućnošću prenosa tih prava.

“Na insistiranje Republičke organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila taj rok je u Zakonu smanjen sa 15 i 14 na 13 godina otplate i mogućnosti prenosa prava”, pojasnio je Lazić.

Narodna skupština Republike Srpske po hitnom postupku usvojila je 2009. godine Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o ostvarivanju prava na naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine.

Ovaj zakon prestao je da važi 28. februara 2010.

Ostavite komentar: