Obezbijeđeno 30.000 doza: Vakcinu protiv HPV-a primilo više od 1.700 građana Srpske

Ukupno 1.760 građana Republike Srpske do sada je primilo vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), a od tog broja je 1.500 djece do 15 godina.

Iako iz zdravstvenih ustanova kažu da je interesovanje za imunizaciju protiv ovog virusa zadovoljavajuće, ipak se nadaju da će u narednom periodu biti veća zainteresovanost.

Milka Mrđa, stručna saradnica za odnose s javnošću u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, za “Nezavisne novine” je kazala da Institut nije utrošio vakcine koje su nabavljene za vakcinaciju građana protiv HPV-a.

“Za period od tri godine je obezbijeđeno 30.000 doza ove vakcine, odnosno po 10.000 godišnje. U Republici Srpskoj je zaključno sa 6. septembrom vakcinisano 1.760 osoba, i to 427 muškog, te 1.333 osoba ženskog pola”, rekla je Mrđa.

Prema njenim riječima, od tog broja, 1.500 osoba, od kojeg je 396 muškog pola, te 1.104 ženskog pola, pripada kategoriji koja je oslobođena plaćanja.

“S druge strane, 260 osoba, odnosno 31 muškog, te 229 ženskog pola pripada kategoriji koja sama snosi troškove vakcine”, dodala je Mrđa.

Naime, ovu vakcinu mogu primiti i odrasli, i to upravo u Institutu, a jedna doza košta 210 KM. Inače,  primaju se dvije doze, a druga se prima godinu dana nakon prve doze.

Iz banjalučkog Doma zdravlja su za “Nezavisne novine” potvrdili da je od početka vakcinacije, odnosno od kraja marta pa sve do kraja avgusta, protiv HPV-a u ovoj ustanovi aplicirano ukupno 560 vakcina osobama starosne dobi od 11 do navršenih 15 godina.

“Od toga je 421 djevojčica i 139 dječaka primilo vakcinu”, navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Kako navode, tokom raspusta, godišnjih odmora i ljetovanja, broj vakcinisane djece je smanjen u odnosu na sam početak vakcinacije.

“Shodno tome, možemo reći da je ovaj broj zainteresovanih za vakcinaciju protiv HPV-a trenutno zadovoljavajući, ali se nadamo da će u narednom periodu biti više zainteresovanih i da ćemo vakcinaciju nastaviti u punom kapacitetu”, ističu iz ove zdravstvene ustanove.

Kako su pojasnili, s početkom nove školske godine planiraju i edukaciju školske populacije pa se  samim tim nadaju i većoj zainteresovanosti.

Naglasili su da je rak grlića materice četvrti najčešći rak kod žena te da je i u Republici Srpskoj u stalnom porastu, pa da, u skladu s tim, imunizacija predstavlja revolucionarni iskorak u borbi protiv HPV-a i zaštite djece od mogućeg obolijevanja.

Dodaju da Dom zdravlja u Banjaluci imunizaciju protiv humanog papiloma virusa radi po preporukama i smjernicama dostavljenim od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Podsjećamo, 31. marta je počela vakcinacija protiv HPV-a u RS, i to upravo u banjalučkom Domu zdravlja.

Ostavite komentar: