Obećani prošle godine: Trudnice će još čekati na besplatne prenatalne testove

15.11.2023. | 14:48

Nabavku besplatnih prenatalnih testova za trudnice u Republici Srpskoj koju je raspisao Univerzitetski klinički centar (UKC) RS zakočila je žalba, saznaje CAPITAL.

Kako trenutno stvari stoje sve ide ka tome da trudnice u RS besplatne prenatalne testove neće dočekati do kraja ove godine.

UKC RS je raspisao zajedničku nabavku prenatalnih neinvazivnih testova sredinom septembra, ali je trenutno na ovaj tender stigla žalba koja je proslijeđena na odlučivanje Kancelariji za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine.

Ukoliko uzmemo u obzir da nabavka ne može biti završena sve dok postupak po žalbi ne bude okončan to znači da će trudnice na besplatne prenatalne testove sačekati još neko vrijeme.

Važno je napomenuti da je ovaj tender vrijedan oko tri miliona maraka i da UKC ide u nabavku zajednički sa još osam bolnica u Republici Srpskoj, odnosno sa bolnicom „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, bolnicom „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru, Univerzitetskom bolnicom Foča, Opštom bolnicom Gradiška, bolnicom „Sveti apostol Luka“ u Doboju, kao i sa bolnicama u Trebinju, Nevesinju i Zvorniku.

Podsjetimo, Željka Cvijanović koja je tada bila predsjednik Republike Srpske je početkom septembra prošle godine obećala da će prenatalni testovi biti besplatni za sve trudnice u Republici Srpskoj od 1. juna ove godine, ali, kao što je vidljivo, tek sada se krenulo u njihovu nabavku.

Prema programu Fonda zdravstvenog osiguranja RS pravo na besplatan test će imati sve trudnice u Republici Srpskoj, izuzev onih kod kojih ovaj test nije izvodljiv, što znači da će prema novom programu pravo na test imati i trudnice mlađe od 35 godina.