Novo pravilo: Poreska uprava dobija podatke o nekretninama građana

Direktori Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ Bosiljka Predragović potpisali su danas u Banjaluci sporazum kojim će u narednom periodu intenzivirati saradnju radi povećanja obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti u Srpskoj.


Ovim sporazumom omogućeno je da Poreska uprava Srpske koristi i pristupa podacima o nepokretnostima iz javnih evidencija o nepokretnostima koje vodi RUGIPP radi utvrđivanja i naplate poreza na nepokretnosti, saopšteno je iz Poreske uprave.

Maričić je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma važan korak ka povećanju obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti u cijeloj Republici Srpskoj, jer će pristup podacima biti brži i jednostavniji i omogućiće lakše identifikovanje onih obveznika koji nisu prijavili svoju nepokretnost u Fiskalni registar nepokretnosti Poreske uprave, te samim tim i ne plaćaju zakonom propisanu obavezu.

S tim u vezi, on je i pozvao poreske obveznike poreza na nepokretnosti u Republici Srpskoj, koji to još nisu učinili, da prijave nepokretnost, jer će to u protivnom umjesto njih učiniti Poreska uprava po službenoj dužnosti.

Maričić je dodao da će poreski obveznici poreza na nepokretnosti u ovom slučaju, dobrovoljnim podnošenjem prijave za svoju nepokretnost u Fiskalni registar nepokretnosti, izbjeći i eventualne sankcije i naglasio da cilj Poreske uprave svakako nije kažnjavanje poreskih obveznika već njihovo uvođenje u legalne zakonske okvire i stavljanje svih obveznika ovog poreza u ravnopravan položaj.

Ostavite komentar: