Noviteti u dobojskoj bolnici: Nabavljen najmoderniji aparat za ispitivanje pluća

U Službi za pulmologiju bolnice Sveti apostol Luka u Doboju u funkciji je novi dijagnostički aparat bodipletizmograf, najmoderniji aparat iz djelatnosti ispitivanja plućne funkcije.

Bodipletizmograf posjeduje i specijalni dodatak za ispitivanje koeficijenta gasne difuzije, a nabavkom ove moderne dijagnostičke mašine odjeljenje za plućne bolesti može se svrstati u sam vrh Republike Srpske po dijagnostičkim mogućnostima, objavljeno je na “Fejsbuk” stranici dobojske Bolnice.

Od dijagnostičkih mogućnosti novog aparata, između ostalog, navodi se spirometrijsko ispitivanje, određivanje protoka vazduha na svim nivoima disajnog puta u jedinici vremena, endobronhijalnih otpora, rezidualnog volumena i stepena hiperinflacije, mjerenje tjelesne pletizmografije, bronhodilatacijski testovi, određivanje koeficijenta difuzije.

Isto tako, unaprijeđena je mogućnost procjene poremećaja respiracije metodom difuzionog kapaciteta kod bolesnika koji boluju od plućnih fibroza, a naročito procjene poremećaja difuzije u postkovid stanjima, te procjeni poremećaja ventilacije u posttraumatskim poremećajima.

Iz bolnice navode da će pored pulmologa, upotrebom ovog aparata korist imati i anesteziolozi pri procjeni komplikovanih operativnih zahvata na srcu, plućima i gornjem abdomenu.

Ostavite komentar: