Novinarka puštena na slobodu: Zaključali su me i skinuli do gola

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević koja je danas uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu, puštena je na slobodu, neposredno nakon što je napustila prostorije za zadržavanje MUP-a KS-a u kratkom razgovoru za Fokus kazala je da preživjela traumatične sate.

Opisala je da se policija prema njoj ponašala bahato i neprimjereno što je javnost vidjela prilikom njenog hapšenja, a zahvaljujući video snimku koji je snimila i to se nastavilo i u prostoriji za zadržavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

– Grozno se osjećam. Prije nekoliko minuta sam izašla iz pritvorske jedinice. Tresem se od gladi i od šoka. Ovo je bilo jako traumatično za mene. U pritvorskoj jedinici sam zaključana i skinuta do gola. Imala sam i lisice na rukama, ostali su mi tragovi. Dok su policajci razgovarali, spominjali su mi majku, da tako kažem i nazivali me glupačom i budaletinom – kazala je Ahmetašević.

Na upit Fokusa da li je razgovarala s komesarom policije Kantona Sarajevo Nusretom Selimovićem ili ministrom unutrašnjih poslova Admirom Katicom, Ahmetašević ja kazala da se susrela s komesarom Selimovićem, te da će dati i izjavu pripadnicima službe Unutrašnje kontrole MUP-a KS.

– Na kraju me primio komesar. Tražila sam da se izvini. Ono što sam čula nije bilo izvinjenje, ali jeste rekao da mogu dalje učiniti šta trebam učiniti. I evo sada dolazi Unutrašnja kontrola i oni žele da uzmu izjavu od mene – kazala nam je Ahmetašević, prenosi analiziraj.ba.

MUP KS je danas ranije saopštio da je uhapsio Nidžaru Ahmetašević zbog narušavanja javnog reda i mira i da je „bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlašćene službene osobe ometajući ih pri vršenju službenih poslova i zadataka”.

Ali, iz video snimka koji je objavljen i u javnosti jasno je vidljivo da policajac novinarku Ahmetašević vrijeđa i naziva budalom i da joj prijeti hapšenjem zbog kako on tvrdi “neovlašćenog” snimanja, a Ahmetašević mu pojašnjava da ima pravo snimati.

Brojni mediji objavili su hapšenje novinarke i aktivistkinje koja je posebno aktivna u oblasti ljudskih prava i zaštiti prava ljudi u pokretu. Ranije je bila saslušana ili prijavljivana zbog svog rada, a odnedavno je zbog toga pod zaštitom Front Line Defendersa.
 

 

Ostavite komentar: