Novinare i sudije treba učiti o pravu na autorsko djelo

Novinari u Bosni i Hercegovini nisu dovoljno upoznati sa autorskim pravima koja imaju ili mogu imati od svog teksta ili video priloga, i mnogi su za zakonska prava oštećeni. S druge strane i sudovi u BiH ne obraćaju dovoljno pažnje za autorska prava ili pogrešno tumače zakon.

Na današnjoj radionici „Zaštita autorskih prava novinara/ki i drugih medijskih djelatnika u Bosni i Hercegovini“ u Banjaluci, u organizaciji Udruženja BH novinari, bilo je riječi kako da novinari ali i svi ostali građani mogu i trebaju da zaštite svoja autorska prava.

Advokat Kemal Švrakić primijetio je da postoje mehanizmi zaštite prava od zloupotrebe autorskih radova, ali da često sudovi u BiH ne znaju kako da obrazlože svoju pravnu odluku.

„Sud u BiH ne zna kako da ukalupi presudu. Postoji niz kriterijuma na osnovu kojih se određuje kako određen rad predstavlja nečije autorsko djelo. U većini slučajeva ide se na vansudsku nagodbu ili dogovor između dvije tužene strane. Sudije znaju za Zakon ali ga ne znaju tumačiti, ne posvećuju dovoljno pažnje“, rekao je Švrakić.

Dodao je da novinari nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima određenog rada, ali i da na kršenje njihovog prava znatno utiče i formalizovani ugovori o radu koji potpišu sa svojim poslodavcima.

Novinari znaju koja su to prava koja sljeduju druge građane poput trgovaca, zanatlija i drugih zanimanja, a najmanje znaju koja su to prava novinara.

„Mnogi preuzimaju sadržaje od drugih medija, od teksta do fotografije. Niko ozbiljno ne shvata taj trud i rad koji se utroši u stvaranje neke priče“, kazala je Andrijana Pisarević iz Sindikata medija i grafičara Republike Srpske.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku Haris Hasić rekao je da postoji niz akata kojim se utvrđuje kom pripadaju prava na određenu fotografiju, tekst, umjetničko djelo, ilustraciju i dr.

„Generalno govoreći, autorsko pravo nastaje i pripada autoru kada se stvori autorski rad. “, naveo je Hasić.

Hasić ističe da uvijek treba obezbijediti isključivo pisanu dozvolu prije preuzimanje tuđeg rada, jer se samo tako mogu izbjeći neprijatnosti i eventualna tužbe za povredu autorskih prava.

 

Izvor: (Capital.ba / D. Eremija)

 

 

Ostavite komentar: