Novi studijski program u RS – mediteranska poljoprivreda

U Trebinju će biti otvoren studijski program -Mediteranska poljoprivreda, koji će djelovati u okviru jednog od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj, a koji će prve studente upisati u školskoj 2021/22. godini, rečeno je nakon sastanka gradonačelnika Mirka Ćurića sa predstavnicima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Ćurić je rekao da je dogovoreno da grad i dva javna univerziteta u narednom periodu usaglase konkretnu saradnju da bi bio urađen elaborat, a zatim i licenciranje studijskog programa, objavljeno je na sajtu grada Trebinja.

– Područje Trebinja i Hercegovine ima veliki potencijal kada je riječ o organskoj proizvodnji hrane koja je sve traženija na tržištu. Očekujemo da na ovom studijskom programu studiraju ne samo studenti iz našeg grada i Hercegovine, već i iz regiona – naveo je Ćurić.

On je istakao da će afirmisanju ovog studijskog programa znatno doprinijeti i poljoprivredni smjer u Centru srednjih škola, koji svake godine upisuje po jedno odjeljenje učenika.

– Ovo je ujedno bio i jedan od naših ciljeva u izbornoj platformi iz 2016. godine i sada ga uspješno realizujemo – rekao je Ćurić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da postoji ozbiljna opravdanost osnivanja ovog studijskog programa u Trebinju, ali da je neophodna pomoć trebinjske Gradske uprave u obezbjeđivanju adekvatnih prostorija za rad, ali i smještaj budućih studenata.

Gajanin je istakao da će u narednih dvadesetak dana biti poznato pri kom od dva javna univerziteta u Srpskoj će djelovati ovaj studijski program, dok se do kraja godine očekuje izrada elaborata i licenciranje programa.

– Studijski program će biti prilagođen poljoprivredi koja je tipična za ovo područje. Neće biti prilagođavan pojedincima i nastavnicima kojima raspolažemo, već će ovaj studijski program biti inovativan u svakom smislu te riječi – naveo je Gajanin.

U Trebinju djeluju dva fakulteta – Fakultet za proizvodnju i menadžment i Akademija likovnih umjetnosti koji djeluju pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, te Visoka škola za turizam i hotelijerstvo.

 

Izvor:(RTRS)

 

 

Ostavite komentar: