Nova godina dočekana širom Republike Srpske

Širom Srpske organizovan je doček Nove godine na otvorenom – u Prijedoru, Trebinju, Doboju i Brčkom, dok je u Zvorniku novac namijenjen za organizovanje dočeka preusmjeren u humanitarne svrhe. Banjalučani put bez dočeka na otvorenom.

Zbog incidenata u Banjaluci, Gradska uprava otkazala je doček Nove godine na otvorenom. Tako su Banjalučani i turisti ostali uskraćeni za tradicionalne koncerte.

Stanovnici Banjaluke dočekali su Novu 2019. godinu u ugostiteljskim objektima i u kućnoj atmosferi, dok organizovanog dočeka na otvorenom nije bilo.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić juče je saopštio da je doček Nove godine, koji je bio planiran na platou kod Muzeja savremene umjetnosti, otkazan nakon što je grupa “Pravda za Davida” u nedjelju, 30. decembra, poslije održanog skupa, nasilno prekinula koncert Harisa Džinovića.

U novogodišnjoj noći zbog tih događaja otkazana je i promocija knjige Dobrice Ćosića “Otkrivenje”, kao prve izdate knjige u ovoj godini, u organizaciji Zadužbine “Petar Kočić Banjaluka-Beograd”.

Prema podacima Područnog odjeljenja Civilne zaštite Banjaluka, tokom novogodišnje noći rođeno je 12 beba, sedam dječaka i pet djevojčica.

Dogodila su se dva krivična djela, jedno ugrožavanje sigurnosti i jedna krađa, javni red i mir narušen je dva puta, a dogodilo se i 11 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice teže, a 12 lakše povrijeđeno.

Vatrogasna služba imala je četiri intervencije i sve su se odnosile na požare u kontejnerima.

U Stanici Hitne pomoći pregledana su 64 odrasla pacijenta i 18 djece.

Stanovnici ostalih gradova i opština Srpske, 2019. godinu dočekali su u ugostiteljskim objekatima ili u svojim domovima.

Novogodišnja noć u Doboju protekla je mirno i bez težeg narušavanja javnog reda i mira. Iz dobojske Hitne pomoći saopšteno je da je novogodišnja noć protekla mirno i bez povreda izazvanih pirotehničkim sredstvima.

“Nije bilo pacijenata sa težim povredama, dakle povreda izavanih saobraćajnim udesima ili tučama”, rekao je dežurni ljekar Slobodan Tomanić. On kaže da je izostalo i za ovaj period uobičajeno pojačano prisustvo pacijenata koji dolaze na pregled u Hitnu pomoć.

U Doboju je bio organizovan javni doček Nove godine na otvorenom, dok u Tesliću, Stanarima i Petrovu nije.

Doček Nove godine u Bijeljini protekao je mirno – slavilo se po restoranima, hotelima i drugim ugostiteljskim objektima, a organizovanog dočeka na gradskom trgu nije bilo ni ove godine. Najveći broj građana Bijeljine 2019. godinu je dočekao sa prijateljima i u krugu porodice, ali bilo je i onih koji uobičajeno slave na obližnjim destinacijama u Srbiji, poput Zlatibora.

U novogodišnjoj noći Bijeljina je dobila tri nova stanovnika – tri djevojčice, od kojih je prva rođena u 1.52 časova iza ponoći.

Većina Zvorničana ispratila je staru i dočekala novu godinu porodično u svojim kućama i restoranima, dok su mlađi novogodišnju noć proslavili u kafićima. Bilo je i Zvorničana koji su Novu godinu dočekali u obližnjim mjestima, odnosno u Banji Koviljači i Loznici.

Doček Nove godine u Zvorniku nije bio organizovan na Gradskom trgu, jer je Gradska uprava smatrala da je daleko svrsishodnije da sredstva namijenjena za doček Nove godine budu preusmjerena za kupovinu prehrambenih i drugih paketa za socijalno ugrožena lica.

Ugljevičani su “najluđu noć” proveli uglavnom u porodičnoj atmosferi jer nije bilo organizovanog dočeka, a novogodišnja noć protekla je mirno. Mladi stanovnici ove podmajevičke opštine dočekali su Novu godinu u kafićima.

Iz Službe hitne medicinaske pomoći ugljevičkog Doma zdravlja saopšteno je da je prethodna noć bila mirna i da nije bilo pacijenata sa povredama.

Opština Prnjavor u Novu godinu ušla je uz organizovani doček na gradskom trgu, muziku uživo i tradicionalni vatromet u ponoć. Veselo je bilo i u ugostiteljskim objektima gdje se ulazak u 2019. godinu slavio do ranih jutarnjih časova, a rezervacije su koštale od simboličnih iznosa do osamdesetak KM u većim restoranima.

Najveći broj stanovnika opštine pod Ljubićem, tradicionalno se odlučio za novogodišnji doček u porodičnom ambijentu i uz svečanu trpezu. U Policijskoj stanici u Prnjavoru tokom novogodišnje noći nisu zabilježeni prekršaji ili incidenti.

Veliki broj Trebinjaca, ali i gostiju, ispratili su staru i dočekali novu godinu na platou ispod platana uz hitove regionalne pop zvijezde Dženana Lončarevića. Građani su ispunili centralne gradske ulice, a zabava na otvorenom trajala je do kasno u noć. Brojni turisti iz gradova okruženja, ali i regiona i Evrope odlučili su se da najluđu noć dočekaju upravo u Trebinju. Slavilo se i u restoranima i hotelima na području grada. Ugostitelji su se potrudili, pa su gosti mogli da uživaju u bogatom programu i muzici uživo.

U Srebrenici ove godine nije organizovan novogodišnji doček na trgu, kao ni u Bratuncu u kojem je ipak bilo veselo tokom cijele noći. Doček nove 2019. godine u Srebrenici organizovan je u tri kafića i jednom restoranu, ali je većina stanovnika Novu godinu dočekala u svojim domovima.

U Bratuncu je bilo veselo, slavilo se u brojnim ugostiteljskim objektima. Osim mladih iz ove opštine u Bratuncu je novogodišnju noć proveo i veliki broj mladih iz Srebrenice i Ljubovije, koji su u ponoć zaigrali kolo na bratunačkom trgu.

Šamčani su dočekali Novu godinu na gradskom trgu uz kuvano vino i muziku uživo, te veliki vatromet, u organizaciji opštinske uprave. I oni koji su Novu godinu slavili u okolnim kafićima uglavnom su se pridružili slavlju na trgu, uprkos kiši koja je padala.

Građanima se u ponoć obratio načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević i zaželio im mnogo sreće i uspjeha na ličnom, porodičnom i poslovnom planu u 2019. godini.

Novogodišnja noć na području koje operativno pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo protekla je mirno, bez incidenata, rečeno je jutros Srni u Operativnoj službi PU Istočno Sarajevo.

“Nadamo se da su i građani zadovoljni radom policije, koja sve svoje aktivnosti i mjere sprovodi profesionalno i striktno u skladu sa zakonom”, rekao je dežurni operativni u PU Istočno Sarajevo.

 

Izvor:(SRNA / RTRS)

 

Ostavite komentar: