Nova generacija đaka prvaka s nestrpljenjem iščekuje školsku godinu VIDEO

Nova generacija prvačića uveliko je spremna da obogati školske učionice i klupe. Mališani cijele Srpske počinju svoje đačko doba.

Mališani širom Srpske sa nestrpljenjem ičšekuju da sjednu u školske klupe. U većini gradova, broj upisanih prvačića na nivou je prethodnih godina.

Radenko Savić, direktor OŠ “Knez Ivo od Semberije” i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina ističe da prvi razred trenutno pohađa 197 učenika.

– Upis ove školske godine traje do kraja maja. Trenutno je upisano 193 učenika, a imamo i najavu od strane još pet roditelja, tako da i očekujemo da ćemo biti na istom brojnom stanju, možda i malo više – naglasio je Savić.
Ljubiša Blagojević, direktor OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” u Doboju i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Doboj, kaže da hje ove godine upisano oko 1.150 prvačića, od tog broja samo u gradu Doboju 452 mališana.

Đačko doba jedan je od najvažnijih perioda socijalizacije, ključan za formiranje stabilne i zrele ličnosti u budućnosti. Struka naglašava da je najvažnije djecu učiti samostalnosti.

– U prvi razred se upisuju djeca koja do prvog septembra napune šest godina, a nakon prvog septembra mogu se upisati i djeca koja uz saglasnost komisije ispunjavaju uslove. Često roditelji nenamjerno prave grešku jer misle da su potrebna neka predznanja, obično pisanje i čitanje. To nije nužno, jer dijete ako je radoznalo ono će naučiti – ističe psiholog u OŠ „Ivo Andrić“ u Banjaluci Đurđica Јeličić, navodi RTRS.

Ona dodaje da ono što je važno pedagozima i psiholozima jeste zrelost u psiho-fizičkom smislu, kao i stečene osnovne higijenske navike, oblačenje, sklanjanje stvari i igračaka.

 

 

Ostavite komentar: