Noćas pogledajte u nebo: Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju sutra praznik posvećen Preobraženju Gospodnjem. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava. Ova svetkovina se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, a posvećena je sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor u Svetoj zemlji (Izraelu) kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Kako trojica evanđelista izvještavaju, Hristos se sa nekolicinom svojih učenika povukao na molitvu na Tavorsku goru. U jednom momentu se preobrazio, zasjao kao sunce, a uz njega su se pojavili starozavetni proroci Mojsije i Ilija. S nebesa je dopirao jasan glas “ovo je sin moj mili, koji mi je po volji, njega poslušajte”.

“Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilija koji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu”, piše u vjerskim knjigama.

Praznična trpeza bogata vinom i ribom

Preobraženje pada uvijek u vrijeme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza obogaćena vinom i ribom. Sutra se na kraju svete liturgije osvećuje grožđe. Takođe se ono dijeli na groblju za pokoj duša mrtvih. U crkvenim bogosluženjima praznuje se sedam dana, tokom kojih se pjevaju pjesme posvećene ovom jevanđelskom događaju.

Ikona Preobraženja nalazi se često na ikonostasima. Na njoj je predstavljen Hristos na gori, okružen svijetlošću, sa sagovornicima Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola, Petar, Jakov i Jovan, uplašeni leže na zemlji.

Narodna vjerovanja na Preobraženje

U narodu postoji vjerovanje da se o ovom prazniku cjelokupna priroda preobražava, da od sutra noći postaju hladne kao i da sutrašnji dan najavljuje skori dolazak jeseni. Kako se vjeruje, od sutra se nikako ne treba više kupati u otvorenim vodama, rijekama i moru. Na Preobraženje nikako ne valja ni preko dana spavati, jer ko tog dana odspava, preobraziće se, pa će cijele godine biti dremljiv i krmeljiv. Nije dobro ni da neko tog dana plače, niti valja da ljudi cijeli dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i ne postanu zgubidani i raspikuće. Ali ono što sutra obavezno treba učiniti jeste da prvi put probate grožđe!

Neke porodice Preobraženje slave krsnu slavu.

Praznik Preobraženje slavi se na istoku od sedmog vijeka. Zapadna crkva unijela ga je u svoj kalendar tek 1457. godine, i to u slavu pobjede hrišćanske vojske nad Turcima kod Beograda.

Naime, Janoš Hunjadi, kod nas zvani Sibinjanin Janko, mađarski velikaš, zajedno sa franjevcem Ivanom Kapistranom spriječio je sa vojskom prodor Turaka na sjever. Obojica su kratko poslije pobjede umrli, prvi u Zemunu, drugi u Iloku.

Ostavite komentar: