“Niti ima napretka niti volje”: Porodice nestalih žele da znaju gdje su njihovi najmiliji

Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice obilježilo je danas Međunarodni dan nestalih boraca i civila.

Članovi porodica okupili su se u porti Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice kod spomenika svim srpskim majkama koje su izgubile djecu u minulim ratovima, a nakon toga održan je i pomen za sve stradale je u hramu Kneza Lazara u bijeljinskoj kasarni “Vojvoda Stepa Stepanović”.

Porodice od nadležnih traže odgovor gdje su njihovi najmiliji i poručuju da od dokazivanja istine o stradanju Srba u minulom ratu neće odustati. Predsjednica ovog Udruženja Smilja Mitrović podsjeća da porodice nakon 25 godina od rata u BiH još traže 59 nestalih boraca i civila s područja Bijeljine, Ugljevika I Lopara.

“Jako smo nezadovoljni procesom traženja nestalih osoba. Niti ima napretka niti volje nadlženih da se ovaj posao konačno završi a porodice zaslužuju da znaju kako, gdje i zašto su nestali njihovi najmiliji. Samo kada ih dostojanstveno sahranimo naše duše će pronaći smiraj”, poručuje Mitrović. Ona kaže da se proces traženja odvija nedopustivo sporo.

“Godišnje se u prosjeku nađe i identifikuje dvadesetak posmrtnih ostataka a od tog broja veoma mali procenat su srpske žrtve. I nadležne institucije koje bi trebale procesuirati i kažnjavati počinioce imaju dvostruke aršine. Porodice nestalih boli i to što se za zločine kažnjavaju samo Srbi dok se krivica ostalih naroda minimizira ili negira”, kaže Smilja Mitrović.

Ona kaže da se godina govori jedno te isto bez rezultata.

“Nemamo dobru komunikaciju u razmeni informacija sa onima koji bi trebalo da rade ovaj posao. U prosjeku se godišnje pronađe i identifikuje dvadesetak osoba. Nismo zadovoljni ni radom Tužilaštva BiH. Ne mogu se kriviti i sudski goniti samo pripadnici jednog naroda, prije svega srpskog, a sa druge strane minimizirati njihove žrtve. Svi koji su činili zločine u ratu moraju biti procesuirani i kažnjeni za njih”, kaže Mitrovićeva.

I Gradska uprava Bijeljina podržava aktivnosti ove nevladine organzacije. Šef odseka za upravno-pravne poslove i socijalnu zaštitu korisnika u Odelenju za boračko-invalidsku zaštitu Željka Grujičić ističe da se od ostine o stradanju Srba u minulom ratu u BiH ne smije odustati.

” To je naša dužnost i obaveza prema onima koji su dali život za RS i koji su je stvorili”, zaključuje Grujičić. Prema podacima republičkog Saveza udruženja nestalih i zarobljenih lica, porodice iz Republike Srpske traže još oko 1600 nestalih boraca i civila, a od završetka rata do danas pronađeno je i identifikovano 3.600 nestalih lica.

Ostavite komentar: