Nisu ispravni: Obustavljena raspodjela respiratora koje je uvezla “Srebrena malina”

Raspodjela 100 respiratora koje je uvezlo preduzeće “Srebrena malina” biće obustavljena nakon što je ustanovljeno da nisu ispravni, rečeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović objasnio je da je odluka donesena nakon što je juče, kada je počela instalacija, u Kantonalnoj bolnici Goražde ustanovljeno da dva respiratora imaju sistemsku grešku i jutrošnjeg neuspješnog pokušaja instaliranja prva dva od 16 planiranih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

“Smatramo da nema potrebe više pokušavati, dok se ne utvrdi u čemu je problem. U kontaktu sa instalaterima sam dobio informaciju da se sumnja u softversku grešku, ali to je samo jedna od mogućnosti”, istakao je Kadribegović za N1.

Kadribegović je rekao da je razgovarao i sa šefom ekipe za instalaciju i direktorom firme “Profesional medik” iz Beograda, koja se javila besplatno da instalira respiratore.

“Kako sam dobio objašnjenje, uređaji rade korektno sa 50 odsto, pa čak i 70 odsto volumena, ali kod 100 odsto dolazi do odstupanja. Oni će se obratiti, vjerovatno, proizvođaču ovih respiratora u Kini”, naveo je Kadribegović.

Svi respiratori biće vraćeni u skladište u Rajlovcu, gdje su bili mjesecima smješteni.

Firma “Srebrena malina” u aprilu je u Federaciju BiH uvezla 100 respiratora koje je platila 10,5 miliona KM.

Nakon što se na dva tendera za instaliranje respiratora niko nije prijavio, preduzeće “Profesional medik” iz Beograda ponudilo je da postavi svih 100 respiratora, i to besplatno.

Nabavka ovih respiratora predmet je istrage Tužilaštva BiH.

Ostavite komentar: