Nije skrivao svoju vjeru u Hrista: Danas je Sveti mučenik Platon

01.12.2023. | 07:39

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Svetog mučenika Platona, sveca koji je ostao upamćen po tome što je 18 dana uspio da živi bez hrane i vode.

Sveti mučenik Platon rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. On nije skrivao svoju vjeru u Hrista već ju je javno propovijedao. Zbog toga je bio izuzetno mučen.

Kada su ga izveli pred tadašnjeg sudiju, on je počeo da ga savjetuje da izbjegne smrt i sačuva život poklonjenjem idolima, Platon je odgovorio da postoje dvije smrti, jedna malo vremena, a druga beskonačna. Tada ga je Agripin izložio najstrašnijim mukama.

Kada je mučitelj Platonu spomenuo neznabožačkog filozofa Platona, on je odgovorio “Niti sam ja sličan Platonu, ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja se učim mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom.”

Potom su ga bacili u tamnicu, gdje je proveo 18 dana bez hrane i vode.

Kada su se uvjerili da Platon može živjeti gladujući tako dugo, on im reče: “Vi se hranite mesom, a ja ću svetim molitvama, vas veseli vino, a mene Hristos, loza istinita.”

Poslije toga Agripin, vidjevši da Platona ne može odvratiti od Hrista, osudio ga je na posječenje mačem. Posiječen je oko 266. godine i primio je vijenac vječne slave.

Oznake: Crkva, Vjernici