Ni jeftiniji PCR testovi neće povećati interes za ljetovanjem u Hrvatskoj

Uprkos pojeftinjenju komercijalnih PCR testova na “kovid 19” koji od juče u Srpskoj koštaju 150 maraka, u turističkim agencijama ne očekuju gužve jer stanovnici ovo ljeto mahom provode na domaćim destinacijama širom Republike.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je juče da cijena komercijalnih testova umjesto dosadašnjih 200 iznosi 150 maraka po osobi, te da testova ima dovoljno za sve one koji žele da se testiraju. Naglasio je da je odluka o pojeftinjenju usvojena na upravom odboru i dodao da je do sada urađeno ukupno 3.700 komercijalnih testova.

U Institutu pojašnjavaju da građani koji imaju potrebu za komercijalnim testiranjem, bilo da je riječ o radnicima u inostranstvu, studentima, onima koji putuju na liječenje, ili građani koji se testiraju u svrhu turističkih putovanja treba da pozovu broj telefona koji se nalazi na internet stranici Instituta najkasnije sedam dana prije planiranog odlaska na put. Ističu da se nalaz tog testa dobija isti dan, te da su plaćanja oslobođeni samo oni koji u inostranstvo putuju radi liječenja i imaju rješenje Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

U turističkim agencijama u RS kažu da je ovo pojeftinjenje simbolično te da ne vjeruju da će u narednim danima biti povećan broj onih koji će na odmor krenuti u zemlje koje na granici traže negativan PCR test poput susjedne Hrvatske.

U banjalučkoj Turističkoj agenciji “Smiljić Travel” kažu za “Glas Srpske” da su građani izbjegavali ljetovanje u Hrvatskoj u proteklom periodu uprvo zbog skupih testova.

– Za četvoročlanu porodicu bilo je potrebno 800 maraka, za taj iznos mogli su da plate dobar dio ljetovanja. Komercijalni testovi su i dalje skupi i mislim da će se naši stanovnici teško odlučivati za ljetovanje u zemljama koje traže negativan test, jer zaista iziskuje mnogo novca u poređenju sa našim standardima – rekli su u ovoj agenciji.

Njihovo mišljenje dijele i kolege u prijedorskoj Turističkoj agenciji “Vuković” u kojoj kažu da su u junu nekoliko puta pokušali organizovati turističke ture za inostranstvo, ali su ih otkazali jer se granice nisu otvarale, a ni zainteresovanih nije bilo dovoljno.

– Za sada smo digli ruke od inostranih tura i radimo aranžmane za domaće destinacije. Testovi su preskupi i koštaju koliko tri ili četiri noći u hotelima. Veliki je odziv za domaće destinacije, Neum je sada u rangu Makarske po broju putnika, a velika je zainteresovanost i za destinacije poput Višegrada i Banje “Vrućice” koje realizujemo kroz projekat turističkih vaučera – rekli su u agenciji “Vuković” za Glas Srpske.

Ostavite komentar: