Nezaposleni sa fakultetskom diplomom: Ko je najčešće bez posla u BiH

30.03.2024. | 15:51

Krajem svake školske godine roditelji i učenici završnih razreda osnovne škole suočavaju se s jednom od najvažnijih profesionalnih odluka, koju srednju školu odabrati.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kao i na osnovi broja objavljenih oglasa, evidentno je da situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima ostaje slična već nekoliko godina.

Najtraženija zanimanja visokoobrazovanih osoba na tržištu rada u 2023. godini bila su poslovi vezani uz IT sektor (IT inženjer, softverski inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut i doktor medicine – specijalist.

Uz ova zanimanja, diplomirani ekonomisti i pravnici takođe su traženi po broju oglasa, ali zbog velike ponude ovih stručnjaka, oni čine većinu nezaposlenih. Osim ekonomista i pravnika, najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba čine kriminalisti, politikolozi, novinari i socijalni radnici. Takođe, veliki broj nezaposlenih čine i profesori engleskog jezika i razredne nastave.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavačima i radnicima u ugostiteljstvu, posebno školovanim konobarima, a i dalje su potrebni operateri za unos podataka i radnici u pozivnim centrima. Na listi nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom prevladavaju ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, mašinski tehničari, medicinske sestre, poljoprivredni tehničari, tekstilni tehničari i ekonomisti, prenosi TRT Balkan

Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu i ugostiteljstvu. Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom 3. stepena.

Za zanimanja s fakultetskim obrazovanjem najveća potražnja, prema prognozama poslodavaca, biće iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjerima elektrotehnike, sistemskim inženjerima, programerima – IT developerima i drugo), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inženjerima, piše Večernji list BiH.