Neumoljiva bolest! Sve više žena u Srpskoj obolijeva od raka dojke

U Republici Srpskoj prošle godine oboljelo je 570 žena od raka dojke, a porast je evidentiran i u Trebinju, zbog čega je neophodno otvaranje onkološkog odjeljenja koje bi radilo 24 časa, rekla je danas onkolog u trebinjskoj Bolnici Ljubica Miljanović.

Miljanovićeva je navela da se u svijetu bilježi porast broja oboljelih od raka dojke, ističući značaj preventivnih pregleda.

“Mi sada funkcionišemo na nivou dnevne bolnice i nadam se da će se izgradnjom novog kliničkog centra poboljšati uslovi za liječenje svih oboljelih od karcinoma. Svaka osma žena obolijeva od karcinoma dojke, što znači da je ova bolest na prvom mjestu”, rekla je Miljanovićeva.

Udruženje građana “Nada” iz Trebinja učestvuje u globalnom projektu trke/šetnje za oboljele od karcinoma dojke “Rejs for kjur” (Race for the Cure), koji se održava 12. put u 130 gradova Evrope, s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovom oboljenju.

Zbog epidemiološke situacije, projekat ove godine nije održan na uobičajen način i pokrenuta je globalna digitalna platforma na 20 svjetskih jezika, na kojoj se ljudi širom Evrope i svijeta povezuju kroz online registraciju.

“Učešćem u digitalnoj ‘Rejs for kjur’, koja će biti održana od danas do 27. septembra u 23 grada BiH, građani pomažu osobama oboljelim od karcinoma dojke prikupljanjem potrebnih sredstava i u podizanje svijesti javnosti o ovom oboljenju”, istakla je predsjednik Udruženja “Nada” Koviljka Komnenović.

Ona je napomenula da su prikupljena sredstva od izuzetnog značaja, s obzirom na to da svake godine u Evropi bude dijagnostikovano 500.000 novih slučajeva oboljenja od karcinoma dojke, a 130.000 osoba izgubi život.

Uplatom simbolične registracije od 10 KM na platformi ili donacijom građani mogu postati dio digitalne zajednice, čime se podiže svijest o karcinomu dojke i doprinosi nastavku brojne aktivnosti prevencije bolesti i podrške oboljelim ženama.

Ostavite komentar: