Nesvakidašnji prizor: Lovci uslikali rijetku zvijer kod Kotor Varoši

Na Fejsbuk stranici Lovačkog udruženja “Borčići” Šiprage objavljena je fotografija risa, rijetke i zaštićene zvijeri koja živi na našim prostorima.
“Nadzorne kamere koje su postavljene radi praćenja brojnosti i stanja divljači uhvatile su nesvakidašnji prizor – radi se o jako rijetkoj vrsti divljaci iz reda mačaka – njegovo veličanstvo ris. Ris je jedna od ugroženih vrsta, te su samim tim zakonom zaštićeni, a u našoj zemlji ris je trajno zaštićena vrsta“, kažu iz udruženja.

Risovi su mačke srednje veličine, dugih nogu i velikih ušiju s čupercima na vrhovima i kratkim repom. Boja tijela varira od svijetle smeđe do sive, a povremeno imaju tamnosmeđe pjege, naročito na nogama.

Uglavnom žive samotnjačkim životom, iako, ponekad, nekoliko risova živi zajedno. Sezona parenja je u kasnu zimu i ženke obično donose na svijet od dva do četiri mladunca godišnje. Trudnoća traje oko 70 dana. Majka se brine za mlade oko godinu dana, a poslije toga su samostalni.

Hrane se pticama, malim sisarima i ribama, ali i većim životinjama poput ovaca i koza. Risovi obično love na tlu, prenosi Mondo.

Ostavite komentar: