Neobičan običaj u srbačkom kraju: Uoči Đurđevdana “kradu” se kapije

Za Đurđevdan su vezani mnogi običaji i vjerovanja, a jedan posebno neobičan dolazi iz srbačkog kraja na sjeveru Republike Srpske .

Naime, svake godine uoči proslave ovog velikog hrišćanskog svetitelja u nekoliko srbačkih sela “kradu” se kapije sa ograda domaćinstava.

U nekim selima mladići, a ponekad i oni stariji, okupe se 5. maja uveče. Kad padne mrak oni kreću u pohod po selu. Oni “skidaju” kapije i odnose ih da druga mjesta. Obično ih sakriju od domaćina, bace ih u travu, šumu ili potok.

Dešava se ponekad  i da zamijene kapije vlasnicima, najčešće onima koji nisu u dobrim odnosima.

Kako objašnjavaju mještani, često se desi da upravo u potrazi za kapijama ti loši odnosi među komšijama splasnu, nakon što se ponovo ostvari kontakt. Ali, to može da izazove i kontraefekat i sumnju ko je počinio ovo djelo pa da tenzije budu još i veće.

Međutim, nije posve jasno, odkud vuče korijene ovako neobičan običaj i šta je tačno njegov smisao.

Kako nam priča jedan mještanin sela Kaoci, smještenog između, rijeke Save i Motajice, ovaj običaj nije bio od samog početka ovakav, već je na neki način evoluirao.

Po predanju, mladići su nekad uoči Đurđevdana donosili cvijeće i kitili kapije u domaćinstvima gdje ima djevojaka za udaju. Bio je to neki način udvaranja. Međutim, kasnije, s vremenom, to je preraslo u odnošenje kapija. Izgleda da se išlo se na to da se domaćinu vrati kapija u “zamjenu” za kćerku.

Ipak, ovaj neobičan događaj s vremenom je otišao u krajnost pa je omladina novijeg doba počela radikalno da ga mijenja.

Unazad deceniju-dvije, nerijetko se dešavalo da osim “krađe” kapija, budu odneseni i drugi predmeti koji se nađu oko kuće. Traktori i priključci se najčešće izvoze i njima se blokiraju seoski putevi. “Žrtve” budu i životinje koje često bude puštene iz štale, a dešavalo se da neke budu i ofarbane.

Običaj izumire

Posljednih godina, zbog učestalih incidenata, morala je da reaguje i policija. U nekim selima policijske patrole dežuraju cijelu noć sa 5. na 6. maj, da bi spriječili eventualne incidente.

Mještani kažu, da običaj unazad par godina izumire. U selima je sve manje omladine, ali i onih kojima bi eventualno odnijeli kapiju.

“Oni kojima je do toga, okanili su se običaja jer ne žele da imaju problem sa zakonom, niti da se zamjere sa komšijama”, ispričali su mještani za ATV.

Ostavite komentar: