Neki još čekaju prvu dozu: Puževim korakom do vakcinacije novinara

Od dosad prijavljenih, vakcinisano je manje od pola. Tako izgleda statistika imunizacije medijskih radnika u Srpskoj, uprkos činjenici da spadaju u takozvane prioritetne grupe.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, za skoro mjesec dana, od 640 prijavljenih medijskih radnika, vakcinisano je 250. U Instititutu kažu da dnevno vakcinišu od pet do 20 zaposlenih u medijima, pa bi prema toj računici i dinamici kompletan proces mogao da bude završen u avgustu.

Branimir Đuričić, predsjednik Skupštine udruženja novinara Republike Srpske, ipak nema zamjerki i vjeruje da Institut dobro radi svoj posao.

„Čujem da neki misle da bi moglo brže, ali ja sam prezadovoljan. Meni je najbitnije da smo mi njima omogućili da se vakcinišu. Imam samo pohvale za rad Instituta i sam način vakcinisanja“, kaže Đuričić za BL portal.

Nevena Stanojević, novinarka portala banjaluka.net priznaje da i dalje čeka poziv za vakcinaciju, ali je zadovoljna što je većina kolega iz njene redakcije stigla na red.

„Odlučila sam se za kinesku vakcinu i očekujem poziv. Iako još nisam primila prvu dozu mogu reći da sam zadovoljna dinamikom imunizacije novinara, jer je ostatak kolektiva medijske kuće u kojoj sam zaposlena već primio prvu ili obe doze vakcine“, kaže Stanojevićeva.

Poziv čeka i njena koleginica Goranka Vranić sa portala Srpskainfo koja se, kaže, nadala da će vakcinacija ipak ići brže.

„Prijavila sam se za vakcinu Sputnik ili Sinofarm i još čekam poziv. Nekoliko kolega je već vakcinisano, neki su primili i revakcinu, ali eto, ima i nas koji čekamo tek prvu dozu”, kaže ona i dodaje da bi proces imunizacije morao biti značajno brži, s obzirom na to da je to jedini način da se stane u kraj koroni.

Anja Matarugić, iz Nezavisnih novina bila je među prvom grupom novinara koji su primili vakcinu. I u njenoj redakciji još ima onih koji svaki dan iščekuju poziv.

„Što se mene tiče, dinamika je bila dobra, jer sam bila među prvima, a organizacijom revakcinacije bila sam još zadovoljnija”, kaže Anja.

Prema posljednjim podacima, u Republici Srpskoj do sada je vakcinisano više od 120.000 ljudi, a obe doze primilo je oko 35.000 osoba. Još nema preciznih brojki o tome dokle se stiglo sa imunizacijom prioritetnih grupa.

Nikolina Damjanić, BL portal

Ostavite komentar: