Negdje zuje jače, negdje tiše! Više od pola Evrope bilježi nestašicu pčela, BiH nema tih problema

U više od polovine evropskih zemalja nema dovoljno pčela za oprašivanje usjeva, upozoravaju istraživači proteklih godina, na što ukazuje i nova mapa sa popularne stranice Reddita.

Na mapi koju je izradio geografičar Benjamin Hening, a koju možete pogledati OVDJE, za magazin Geografikal prikazano je kolika je prisutnost medonosnih pčela u evropskim zemljama, a kolika potražnja za njima. Ovi podaci jasno ukazuju da više od pola Evrope nema dovoljno pčela.

Pored BiH, među zemljama koje imaju najveći kapacitet pčela za oprašivanje nalaze se i zemlje iz komšiluka, kao i Norveška, Belgija, Holandija, Portugal, Austrija, Sjeverna Irska, Albanija, Grčka i Turska.

S druge strane, najmanje pčela je u Velikoj Britaniji, Finskoj, Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Moldaviji. Ipak, nestašice pčela bilježi većina velikih evropskih zemalja, od Njemačke, Francuske, Švedske, Poljske, Ukrajine i Bjelorusije.

Iako se BiH dobro pozicionirala na mapi, pčelari početkom ovog mjeseca upozorili su na katastrofalnu godinu jer su loše vremenske prilike dovele do znatnog pada prinosa meda.

Podsjećanja radi, med iz BiH prije pet godina je dobio i zeleno svjetlo iz Brisela da može na police Evropske unije.

Naučnici ističu da bi zbog manjka pčela posljedice po čovječanstvo mogle biti katastrofalne. Kako se smanjuje njihov broj zbog sve manje površina prekrivenih cvijećem, korištenja otrovnih pesticida i klimatske krize, time je sve manja i proizvodnja hrane. Bez pčela nema oprašivanja, nema ploda, ni hrane, pa ni ljudi.

Ostavite komentar: