“Ne lažiramo da je neko umro od korone”: Odgovor iz bolnica u Srpskoj na optužbe

03.09.2020. | 15:21

Na društvenim mrežama prilično su česte objave da bolnice ili neki ljekari nude novac porodicama preminulih pacijenata da potpišu kako su njihovi najbliži preminuli od kovida, uprkos tome što nisu bili zaraženi korona virusom.

Zauzvrat, kako se navodi u ovim objavama, dobijaju nadoknadu od 1.000 KM ili više!

Korisnici društvenih mreža navode i slučajeve da porodice ne mogu da preuzmu tijelo dok ne potpišu da je njihov srodnik, koji je, na primjer, preminuo od karcinoma, umro od korone, jer je „takva procedura“. Ili da se pacijent koji u bolnici umre od neke druge bolesti, a prije nego što budu gotovi rezultati PCR testa, jednostavno vodi kao preminuli od kovida.

Treba naglasiti da je riječ o pričama iz druge ruke, odnosno da su prijatelji i komšije preminulih ti koji, uglavnom na Fejsbuku, iznose iskustva koja su doživjele ožalošćene porodice.

Antigenski test

Iz bolnica u Srpskoj poručuju da nisu upoznati s pomenutim navodima, odnosno da je neko iz bolnice nekom nudio novac za potpis dokumenata da je pacijent preminuo od kovida.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS naglašavaju da se, prilikom prijema pacijenta na hospitalno liječenje, a bez obzira na razlog prijema u bolnicu, za svakog pacijenta radi brzi antigenski test.

“Na osnovu rezultata koji se dobijaju u roku od 15 minuta, dalje se postupa s pacijentom. Porodice preminulih od kovida u UKC RS ne potpisuju nikakve dokumente u vezi sa uzrokom smrti pacijenta. Jedina dokumentacija koju potpisuju je ona kojom se evidentira preuzimanje ličnih stvari i dokumentacije preminulog”, ističu u UKC RS za Srpskainfo.

Dodaju da se, ako se desi da premine pacijent koji je testiran PCR metodom, a čiji se rezultati čekaju, u otpusnom pismu navodi da je pacijent bio sumnjiv na korona virus i takav pacijent se ne komunicira prema IJZ RS kao neko ko je preminuo od kovida.

“U otpusnom pismu preminulog pacijenta se, pored suspektnosti na prisustvo korone, navodi i dijagnoza primarnog oboljenja kao, na primjer, srčani udar, moždani udar, karcinom”, kažu u UKC RS.

Procedura

Iz najveće bolnice u Srpskoj objašnjavaju da se pacijent definiše kao preminuli od kovida ukoliko ima potvrđen pozitivan PCR test i ukoliko njegova klinička slika odgovara oboljenju, te ako je preminuo od komplikacija izazvane ranijom infekcijom korona virusom, a koje su dovele do smrtnog ishoda.

“Tijela preminulih prema definisanoj proceduri UKC RS, koja je usklađena sa zakonskim propisima, transportuju se do Gradskog groblja Banjaluka, gdje se dalje postupa u skadu s procedurama te ustanove. Važno je napomenuti da se suspektni pacijenti na prisustvo korone, koji preminu, iz mjera predostrožnosti, a i zakonske obaveze, moraju tretirati kao da su pozitivni na prisustvo ovog virusa”, poručuju iz UKC RS.

“Neozbiljno”

Iz Bolnice “Sveti apostol Luka” Doboj poručuju da su pomenuti navodi, u najmanju ruku, neozbiljni, te da ih, kao takve, nemaju ni namjeru ni potrebu komentarisati.

“Svaki pacijent koji se hospitalizuje bude testiran na kovid. Ako test bude pozitivan, upisuje se prisustvo korona virusa, a ne da je pacijent preminuo od kovida. Postoje procedure koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS, gdje je precizirano kada se navodi da je uzrok smrti kovid”, kaže direktor ove bolnice Mladen Gajić.

Dijagnoza

U trebinjskoj bolnici naglašavaju da se, ako pacijent premine prije rezultata testiranja na kovid, kao uzrok smrti navodi primarna bolest.

“Ako je pacijent pozitivan na PCR testu i hospitalizovan na Kovid odjeljenju, gdje je i preminuo, navodi se da je preminuo od kovida. Tijelo preminulog pacijenta preuzima osoblje mrtvačnice, koje je u sastavu pogrebnog preduzeća, a ne bolnice. Dalje se sprovodi postupak preuzimanja tijela preminulog pacijenta, a postupak je isti kao i za sve ostale pacijente. Kada pacijent premine u bolnici, porodica dobija umrlicu u koju ordinirajući ljekar upisuje dijagnozu zbog koje je nastupila smrt. Porodica ne daje saglasnost na uzrok smrti preminulog”, ističe pomoćnik direktora za medicinska pitanja Stanko Buha.