Ne koristi službeni auto: Patrijarh Porfirije pješači kilometarima do crkve FOTO

Razdaljinu od 9 kilometara umjesto automobilom patrijarh Porfirije na Veliki petak je prešao pješačeći, bez pratnje, bez pompe.

I to nije jedinstven slučaj, on na posao u Patrijaršiju svakoga dana dolazi bez službenog vozila, za to se samo saznalo jer je neko vraćajući se s posla zabiježio ovaj prizor.

Za mnoge je fotografija koja je juče objavljena na društvenim mrežama, na kojoj se vidi kako Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pješači “Mostarskom petljom”, bila iznenađenje, ali ne i za one koji ga poznaju.

– To nije ništa novo već njegova praksa koju je stekao u Zagrebu i koju praktikuje i u Beogradu, kada god može – kaže za Blic sagovornik blizak Njegovoj svetosti.

Prema saznanju Blica on se tom prilikom uputio iz patrijaršijske rezidencije na Dedinju u Sabornu crkvu na iznošenje plastanice. Tako je razdaljinu od 9 km, umesto da je pređe automobilom, prepješačio.

– Poglavar SPC na posao u Patrijaršiju dolazi bez službenog automobila, ali je sada zabilježeno i fotografijom pa je i javnost upoznata – saznajemo iz Patrijaršije.

Ono što je još više iznenadilo od samog prizora Njegove svetosti kako pješači bilo je što je išao sam bez obezbjeđenja, a za njega je iznenađenje što je situacija dobila toliki publicitet, kažu u Patrijaršiji.

O čitavoj situaciji počelo je da se priča nakon što je Vladimir Đurđević zabilježio fotografiju kada se vraćao, koju je podjelio na svom Fejsbuku uz reči da je napravio kao “dokaz da ni u koga ne treba upirati prstom, a pri tom ne vidjeti sebe”, a koju su ljudi počeli masovno da dele i komentarišu na društvenim mrežama navodeći kako ih podsjetila na patrijarha Pavla.

– Vraćam se sa posla, idem kući u Valjevo, tokom praznika. Prelazim “Mostarsku petlju” idem ka Prokopu, i tek što sam zakoračio sa jedne strane, sa druge vidim neko svešteno lice, u mantiji, neka “crna tačka” ide u suret meni. Nigdje nikoga nema. I negde na pola tog “mosta” vidim da je u pitanju Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije – opisao je susret Vladimir.

– Zatražih blagoslov, popričah sa njim par minuta kao sa svakim drugim čovjekom, ko je gdje pošao i tu se raziđosmo, svako na svoju stranu. Fotografiju sam napravio kao dokaz, da ne treba upirati prstom u skupe aute, govoriti da li oni poste il ne poste, da li su grešni ili nisu, a pri tom ne vidjeti sebe. I eto, naš Patrijarh, na ovaj veliki praznik, u sred bijelog dana, na mjestu gdje i pješaci rijetko šetaju, u mantiji, bez pratnje i pompe i “skupih auta”, vraća se sa službe pješaka u patrijaršiju – napisao je Đurđević.

 

 

Ostavite komentar: