Nažalost, desio se i smrtni slučaj! Za tri mjeseca u Srpskoj 29 težih povreda na radu

U Republici Srpskoj za prva tri mjeseca ove godine dogodilo se 29 težih povreda na radu – od čega pet u građevinarstvu, tri u hemijskoj industriji, četiri u šumarstvu i drvnoj industriji, te 17 u ostalim djelatnostima, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

U saopštenju se dodaje da se u isto vrijeme dogodila i jedna povreda na radu sa smrtnim ishodom u oblasti građevinarstva.

“Godina za nama koju je obilježila pandemija virusa korona, pokazala je koliko su važne mjere zaštite zdravlja na radu i dobra organizacija poslova, jer u novonastalim okolnostima koje su donijele brojne nepoznanice, adekvatne preventivne mjere omogućile su odvijanje privrednog života u mjeri u kojoj je to bilo moguće”, ističu u Inspektoratu, povodom obilježavanja 28. aprila, Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu.

Iz Inspektorata naglašavaju da je u novoj radnoj realnosti došlo do određenih promjena, a jedna od njih je i rad od kuće, odnosno rad na daljinu.

“Onima koji pak zbog prirode posla nemaju tu mogućnost, poslodavac je dužan da osigura bezbjedno radno okruženje, te primjenom smjernica domaćih stručnjaka i Svjetske zdravstvene organizacije, mogućnost zaraze svede na minimum”, ističe se u saopštenju.

Bezbjedno radno mjesto treba da bude prioritet i poslodavaca i radnika, navode u Inspektoratu i dodaju da dobra zaštita na radu povećava produktivnost i konkurentnost poslodavca, te uspješnost ostvarivanja poslovnih planova i ciljeva.

“Život, zdravlje i očuvanje radnih sposobnosti radnika, vrijednosti su od posebnog interesa koje direktno utiču na privredni razvoj cijelog društva, zbog čega je neophodno kontinuirano raditi na edukaciji radnika i poslodavaca o postojećim rizicima, te prepoznavanju i sprečavanju novih rizika na radu”, naglašavaju u Inspektoratu Srpske.

Ostavite komentar: