Natalija Trivić: Za besplatne udžbenike za sve učenike potrebno dodatnih 11 miliona KM

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je u ovogodišnjem budžetu Srpske za besplatne udžbenike predviđeno 980.000 KM, dok je za uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj potrebno obezbijediti dodatnih 11 miliona KM.

“Prioritet je da se besplatni udžbenici obezbijede djeci kojoj je to najpotrebnije”, istakla je Trivićeva tokom skupštinske rasprave o prijedlogu zaključka za uvođenje besplatnih udžbenika sa zve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj – građanska inicijativa.

Trivićeva je rekla da će ova godina proteći u analizi i uporednoj izradi socijalne karte koja ne podrazumijeva samo prava socijalnih kategorija, već i prava svih drugih kategorija u društvu u vezi sa ovom inicijativom.

Ona je podsjetila da resorno ministarstvo od školske 2007. godine obezbijeđuje besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, za šta je do sada izdvojeno oko 11,5 miliona KM.

Trivićeva je podsjetila da Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske od 2007. godine obezbjeđuje udžbenike za odlične učenike osnovnih škola od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece, za šta je do sada izdvojeno oko dva miliona KM.

Ona je rekla da je resorno ministarstvo dobilo akt Saveza opština i gradova Republike Srpske koji je radio obuhvatnu analizu iz koje se vidi da lokalne zajednice po različitim osnovama obezbjeđuju besplatne udžbenike za djecu iz osnovnih škola, i to onu iz višečlanih porodica i koja ostvaruju prava iz boračkih kategorija i socijalne politike, prenose Nezavisne novine.

Član inicijativnog odbora za pokretanje ove građanske inicijative Duško Tadić smatra da bi, poštujući inicijativu koju je potpisalo 4.600 građana Republike Srpske, Narodna skupština u cijelosti trebalo da prihvati ovaj prijedlog.

On je predložio da Narodna skupština usvoji zaključak u kojem se konstatuje da je uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj od javnog i opšteg interesa za Srpsku.

U istom zaključku predloženo je da se zaduži Vlada Republike Srpske da pokrene postupak donošenja i usvajanja zakona kojim bi se uveli besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj.

 

Ostavite komentar: