Nasilnike u porodici sankcionisati Krivičnim zakonikom

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je danas da će prema novom Nacrtu zakona o zaštiti od nasilja u porodici počinioci biti sankcionisani primjenom Krivičnog zakonika Srpske.

– Ovim izmjenama svako nasilje u porodici tretira se kao krivično djelo, dok žrtve nasilja u porodici dobijaju adekvatniju i blagovremenu pomoć i podršku, dodatno unaprijeđenu prema međunarodnim standardima, rekla je Davidovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je u procesu primjene važećeg zakona utvrđeno da njegove pojedine odredbe ne obezbjeđuju punu zaštitu žrtve od nasilja u porodici, pa će zakon biti izmijenjen radi poboljšanja položaja žrtava tog vida nasilja.

Prema njenim riječima, primjena važećeg zakona koji tretira ovu oblast svedena je u suštini na primjenu prekršajnih mjera i sankcija, što je “u suštini dovelo do minimiziranja značaja pravne zaštite za radnje nasilja u porodici”.

– Prekršajnim sankcionisanjem učinioca nasilja u porodici ovaj oblik nasilja je sveden u ravan kao, recimo, prekršaji za preglasno puštanje muzike, parkiranje na trotoar i slično, čime se u suštini u javnosti stvara utisak da nasilje u porodici ne predstavlja značajan atak na čovjeka i njegovo dostojanstvo, te da to i nije značajan atak na porodicu, dodala je Davidovićeva.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici na sjednici održanoj 14. marta.

 

Izvor.(Novosti.rs)

Ostavite komentar: