Narodna nošnja, gola noga, podvezica: Maturantkinja objasnila simboliku haljine

Mia Tomić banjalučkim ulicama prošetala je podvezicu i narodnu nošnju.

To je maturska kombinacija o kojoj Banjalučani i region već danima neprekidno pričaju. Mia za ATV kaže da njena maturska kombinacija ima posebnu simboliku.

”Gola noga je da bi se stavio akcenat na nogu kao korak ka pomirenju i miru. Zatim, ta poveznica simbolizuje čednost i ženstvenost, takođe, gola noga je tu da bi se pregača koja je kecelja pomjerila po strani, to je feministička poruka da žene nisu gdje su bile prije jer je ta kecelja predstavljala zaštitu za odjeću prilikom poslova u kuhinji, čišćcenje, kuhanja i tako dalje. Roditelji me u svemu podržavaju kao i u ovome i zahvalna sam im puno na tome”, ispričala je Mia za ATV.

Kreativne modne kombinacije, podržava i struka. Modna kombinacija treba da bude izraz osjećajnosti  osobe koja je nosi, kaže modni kreator  Duško Oraščanin. Maturanti koji se odluče da budu unikatatni – imaju njegovu punu podršku.

”Sve što zaobilazi neke učestale pojave me dosta raduje. Oni su već tinejdžeri mlada generacija koja dokazuje tu dozu smjelosti da ispolje svoju maštariju na tako nekim dešavanjima, bar ta matura mi je dosta, onako, veliki podium upravo za takve stavri od raskošnih haljina, odjela pa do ekstremnijih izdanja, koje su svakako za podržati”, navodi Oraščanin.

A da su banjalučki maturanti itekako kreativni i da sve manje robuju stereotipima, govori i slika nastala na maturskoj proslavi Tehničke skole, od prije nekoliko dana.

Naime, na zajedničkoj fotografiji našao se ni manje ni više nego “Spajdermen” – ostaje samo još da se pronađe skriveni junak da bi se saznala i njegova poruka.

@nezovem #maturantkinja ♬ son original – Bubble Box 🫧

Ostavite komentar: