Nakon pet godina čekanja, novac konačno na računima opštine Srebrenica

Opštini Srebrenica konačno bi trebalo da bude uplaćeno 1,5 miliona maraka od Savjeta ministara BiH koji su joj obećani još prije pet godina na velikoj konferenciji o mogućnostima i razvoju te lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

Novac će, prema odluci ministara, biti odobren iz tekuće rezerve budžeta za podršku jednoglasno usvojenim infrastrukturnim projektima u toj opštini. Riječ je, naime, o preostalom dijelu obećane pomoći Savjeta ministara BiH razvoju opštine, a koja je u iznosu od dva miliona najavljena na Investiciono-razvojnoj konferenciji “Mogućnosti i perspektive razvoja Srebrenica 2015” u novembru 2015. godine. Za te svrhe u septembru 2018. odobreno je pola miliona maraka, a o ostatku novca vođene su brojne polemike tokom posljednjih godina.

Dodatni novac za Srebrenicu 2015. godine je, prema mnogim navodima, obećao tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, a od tada su predstavnici vlasti u Republici Srpskoj u nekoliko navrata tražili od njega da to obećanje i ispuni. Zvizdić je svojevremeno tvrdio i da nije dao takvo obećanje, a i opština je više puta upućivala dopise Savjetu ministara i interesovala se za sredstva, ali odgovora nije bilo.

Mladen Grujičić

 

Situacija se, prema riječima načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, sada okreće u veoma dobrom pravcu za opštinu. Novac im je, kako je istakao za “Glas Srpske”, veoma potreban, posebno jer su već poodavno jednoglasno na sjednici lokalnog parlamenta izglasali odluku o projektima za koje će taj novac biti utrošen.

– Riječ je o velikom iznosu koji je, očigledno, sve do sada stajao u ladicama. Kada su došli ljudi koji zaista žele da pomognu Srebrenici i imaju snage za to, to su odmah uradili. Imali smo obećanje od kada je Zoran Tegeltija imenovan za predsjedavajućeg da će učiniti sve da taj novac stigne u našu opštinu. To je i urađeno – istakao je Grujičić.

Među projektima je 11 putnih pravaca, dva lifta u stambenim zgradama, fasade, kao i izgradnja proizvodne hale u Potočarima, za koju je predviđeno 500.000 KM, te sanacija jednog klizišta na području opštine.

– Čim i zvanično dobijemo odluku, ući ćemo u dalju proceduru, raspisati tendere kako bismo što prije počeli sa izvođenjem radova – zaključio je Grujičić.

 

 

Ostavite komentar: