Nakon Dajane, i Vedran dobio titulu: Porodica Topić iz Broda ima dva učenika generacije

17.06.2021. | 16:30

Ove godine prestižnu titulu učenika generacije za četverogodišnja usmjerenja nosi Vedran Topić, učenik gimnazije, koji je u kompletnom svom školovanju imao sve petice zaključene uz primjerno vladanje.

Vedran je bio vukovac u osnovnoj školi, gdje je takođe bio učenik generacije, a tim putem je nastavio i u toku srednjoškolskog obrazovanja. Vedran Topić je rođen 4. avgusta 2002. godine u Doboju. Osnovnu školu je završio u Liješću. Od svoje osme godine član je KUD „Liješće“ sa kojim je obišao mnoge države i tako upoznao tradiciju i kulturu raznih naroda. U toku svog školovanja Vedran je učestvovao u mnogim takmičenjima na kojima je osvajao zapažene rezultate. Najviše se isticao u matematici, fizici i biologiji, a učestvovao je i na takmičenjima iz vjeronauke i srpskog jezika.

Upisao je gimnaziju opšteg smjera u Brodu u kojoj je nastavio uspješni niz takmičenja iz matematike, fizike, geografije, srpskog jezika, istorije… Kao jedno od najzanimljivijih takmičenja izdvaja Nacionalnu ekološku olimpijadu u Boru, na kojoj se takmičio u devetom razredu osnovne škole, prvom i u drugom razredu srednje škole. Sa ovih olimpijada kući je donio dvije zlatne i jednu bronzanu medalju.

Vedran se isticao u svim predmetima i uvijek se trudio da upije što više znanja, a on sam ističe da je ljubitelj prirodnih nauka ponajviše matematike, biologije i hemije. Vedran opisuje srednjoškolski period kao najljepše doba svog života. Njegovi školski drugari kažu da je uvijek bio spreman pomoći i posebno se čude kako je uvijek imao vremena za sve. On je dokaz da se sve može stići i postići ako se uči redovno i ako se dobro rasporedi vrijeme koje nam je na raspolaganju.

Profesori će ga upamtiti kao učenika koji je uvijek bio spreman i za usvajanje i za pokazivanje znanja. Rad na sebi je jako bitan da bismo se ostvarili u životu kao kompletne ličnosti, a Vedran je uvijek unapređivao i proširivao svoje vidike. Sada, nakon gimnazije, slijedi najozbiljniji period školovanja kada učenici postaju ono što oduvijek žele biti. Vedran je oduvijek znao da će se baviti nekom granom medicine tako da se sad odlučio da upiše farmaciju na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci.

“U budućnosti planiram da proširim i unaprijedim znanja iz oblasti farmacije, a posebna želja mi je da radim u farmaceutskoj industriji na proizvodnji lijekova”, tvrdi Vedran. Titula učenika generacije nosi svoje breme, do nje nije lako doći, mnogo je tu ulaganja, odricanja i truda uloženo. Od ovakvih učenika uvijek se mnogo očekuje u budućnosti.

“Titula učenika generacije za mene predstavlja dodatan podstrek da nastavim i dalje marljivo raditi i učiti i ostvarivati zacrtane ciljeve u životu. Naravno za ovakvu titulu bilo je potrebno mnogo rada i truda, ali uz dobru organizovanost i jaku želju sve se može postići”, nastavlja Vedran. Da se u porodičnom domu Topića njeguje zdrava atmosfera i radi sa djecom, ulaže u njihovo obrazovanje, govori i podatak da je učenik generacije u JU OŠ “Liješće” upravo Vedranova mlađa sestra Dajana. A kako i ne bi bila, kad je stariji brat uzor i podrška.

“Moji uspjesi u školi uticali su najviše na moju sestru, koja je krenula mojim stopama i, takođe, osvojila titulu učenika generacije u Osnovnoj školi u Liješću”, ponosno priča. Porodica Topić odiše srdačnošću, ali ovaj mjesec im je poseban. Nije mala stvar imati dva Vukovca, dva učenika generacije. Roditelji Dajane i Vedrana su zaista ponosni, i s razlogom ne treba da skidaju osmijeh s lica, piše Ebrod.