Nakon 15 godina oduzeti automobili će biti uništeni

Automobili koji skoro 15 godina trunu po skladištima u BiH, konačno će biti uništeni. Prvi put je Uprava za indirektno oporezivanje BiH raspisala javni oglas za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uništenje motornih vozila i otkup korisnih dijelova. Ko je najpovoljniji ponuđač, znaće se u maju.

Vozila koja su uglavnom oduzeta zbog carinskog prekršaja, tačnije, njih 2.694 biće na dobošu u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

“Ta vozila se nismo mogla dalje prometovati u BiH u smislu da ih Uprava izloži prodaji i da neko od lica iz BiH se prijavi na kupovinu tih vozila, da plati uvozne dadzbine i da ga registruje, iz razloga što je u tom momentu to vozilo bilo starije od sedam godina, što je bio zakonski uslov za uvoz i registraciju u BiH. I iz tog razloga su sva ova vozila stajala cijelo ovo vrijeme,” rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Iz Uprave kažu da su problem pokušali riješiti u nekoliko navrata, ali da je uvijek kočilo u Savjetu ministara BiH. Bilo je problema i oko prenosa nadležnosti sa entiteta na zajednčki nivo. Neka vozila oduzeta su u akciji MUP-a Federacije BiH i MUP-a Republike Srpske, a posljednji slučaj oduzimanja automobila desio se 2014 godine u akciji “Falsifikat”. Uprava je za skladištenje jednog broja auta čak plaćala i zakup. Za to vrijeme, većinu je uništio zub vremena.

Dio automobila koji su oduzeti uglavnom zbog kršenja carinskog postupka nalazi se i u Banjaluci. Kada su oduzeti, bili su u voznom stanju, a danas je većina pretvorena u otpad. Dio je uništen zbog vremenskih neprilika, a sa većine automobila su pokradeni dijelovi. Slična situacija je na na ostalim skladištima uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

Izvor:(ATV)

 

Ostavite komentar: