Najveći dio radnog vijeka proveo u bolnicama u Srpskoj: Preminuo doktor Dragoljub Lazarević

U Beogradu je, 18. januara, preminuo dr Dragoljub Lazaravić, poznati hirurg, koji je najveći dio svog radnog vijeka proveo u sarajevskoj Vojnoj bolnici i Bolnici Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u Podromaniji kod Sokoca.

Dragoljub Lazarević je rođen 21.januara 1932. godine u Siokovcu kod Јagodine. U Vojnoj bolnici u Sarajevu, čuvenoj zdravstvenoj ustanovi, važio je za izuzetnog stručnjaka, jednostavnog i skromnog čovjeka, koji je u svojoj profesiji bio ravan najsposobnijim svjetskim hirurzima. Bio je hirurg svjetskog glasa, ali, prije svega, veliki čovjek i humanista.

Nosio je doktor Laza visoki čin – pukovnika, ali je u ophođenju sa kolegama i pacijentima plijenio jednostavnošću, koja je i teško oboljelim vraćala vjeru u život, hrabrila ih da istraju u borbi sa bolešću.

Romanijci će doktora Lazu posebno pamtiti po onome što je činio i učinio u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, kada je u Bolnici Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, zajedno sa svojim kolegama – Borišom Stojanovićem, Tomislavom Taušanom, Simom Bilbijom, Zoranom Čamparom, Sladom Turuntašem, Ratkom Radovićem, drugim ljekarima i ostalim medicinskim osobljem, spasio na stotine života vojnicima i civilima, različitih vjera i nacija.

U ovoj ustanovi, osim vojnika, liječili su se stanovnici opština Rogatica. Han Pijesak, Sokolac, Olovo, Ilijaš, Stari Grad, te dijelova opštine Goražde, kao i pacijenti koji su dolazili iz bolnica „Žica“, „Јagomir“ i „Koran“. Od juna 1993. do maja 1995. Godine, ovdje su liječeni i civili iz muslimanske enklave Žepa. Doktor Laza je obavljao dužnost načelnika Hirurškog odjeljenja.

U podromanijskoj Bolnici Glavnog štaba Vojske Republike Srpske dočekao je odlazak u penziju. Nije krio zadovoljstvo kada mu je načelnik Bolnice, njegov kolega – doktor Tomislav Taušan, predao Orden Karađorđeve zvezde, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Srpske dr Radovan Karadžić. Skroman, kao i uvijek, ni tada nije govorio o svojim zaslugama, već o horojstvu svih radnika Bolnice , koji su u najtežem vremenu položili ispit iz humanosti i čovjekoljublja

“Dobri doktor Laza je neizmjerno volio Romaniju i Romanijce. U selu Baltići, koje se naslanja na Sokolac, sagradio je vikendicu, gdje je uživao i miru sa svojom porodicom. Teško, skoro i nemoguće, je opisati koliko je u sebi nosio ljubavi prema ovim gorovitim prostorima, prema svom poslu i Republici Srpskoj”, objavljeno je na sajtu opštine Sokolac.

Romanija nikada ne može zaboraviti doktora Lazu, čije ime i djelo će se vječno pominjati na ovim ponosnim prostorima. Neka mu je vječna slava i hvala, ističu iz opštine.

Ostavite komentar: