Najopasnije za građevince: Prošle godine u Srpskoj 15 teških povreda na radu

Od početka ove godine, u Srpskoj se na radnom mjestu teže povrijedilo 15 radnika, dok je jedan poginuo, a inspekcijski postupak u vezi s ovim slučajem još traje.

Riječ je o radniku N.V. iz Laktaša, koji je poginuo 10. februara kada je pao s krova stambene zgrade u izgradnji u banjalučkom naselju Starčevica. Nesrećni čovjek je pao sa visine od 17 metara, a od zadobijenih povreda preminuo je u vozilu Službe hitne medicinske pomoći.

Od ukupnog broja teških povreda na radu ove godine dvije su se desile u građevinarstvu, tri u hemijskoj industriji, četiri u šumarstvu i drvnoj industriji, te šest u ostalim djelatnostima.

U Inspektoratu RS kažu da je prošle godine na radnom mjestu stradalo osmoro ljudi, dok su teže povrijeđena 82 zaposlena.

Četiri povrede sa smrtnim ishodom desile su se u šumarstvu i drvnoj industriji, dvije u građevinarstvu i po jedna u elektroprivredi i sektoru rudarstva. Kad je riječ o teškim povredama, radi se o jednom radniku u hemijskoj industriji, njih četvoro u elektroprivredi, desetoro u rudarstvu, 17 u građevinarstvu, 23 u šumarstvu i drvnoj industriji, te 27 u ostalim djelatnostima – kaže ze Srpskainfo načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Dušanka Nikolić.

Prema njenim riječima, najčešće utvrđene nepravilnosti odnose se na propuste u organizaciji i sprovođenju mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljavanje radnika za bezbjedan rad, redovno ispitivanje opreme i sredstava rada.

– Kao najrizičnije djelatnosti i dalje se izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija. U njima godinama postoji kontinuitet nastanka povreda na radu. U kategoriju “ostale djelatnosti” svrstavaju se oblasti kao što su trgovina, turizam, kultura, prosvjeta, komunalne djelatnosti i drugo, u kojima povrede nisu izražena pojava i u poređenju s prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta – objašnjava Nikolićeva.

 

Ostavite komentar: