Najniža će biti 565 KM: U Federaciji BiH usvojena odluku o povećanju penzija

29.01.2024. | 10:10

Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko-mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) u petak je, na vanrednoj sjednici donio odluku o usklađivanju penzija za pet odsto od januara 2024. godine.

Podsjetimo, nakon usvajanja budžeta FBiH stekli su se uslovi za to, kako se to i najavljivalo, da penzioneri u Federaciji BiH dobiju zapravo više penzije u vidu otpremnina, a po osnovu redovnog usklađivanja koje se, u skladu sa Zakonom o PIO/MIO, vrši svakog 15. aprila.

Tada će biti poznat i tačan iznos usklađivanja, koji, prema dosadašnjim projekcijama, iznosi šest odsto, piše Avaz.

Naime, prema posljednjim pokazateljima, stopa rasta BDP za ovu godinu iznosi 6,2 odsto, a indeksa potrošačkih cijena 5,8 odsto. Prema zakonom definisanoj formuli za izračun, 50 odsto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, potvrđeno je za Avaz, da će penzioneri dobiti više penzije po osnovu uplaćenog modela za pet odsto, i to januarskih koje će biti isplaćene, najvjerovatnije, 5. februara.

To znači da bi s povećanjem od pet odsto najniža penzija u februaru iznosila 565 KM, a sada je 538,27 KM, zagarantovana bi bila 674,52 KM umjesto trenutnih 642,40 KM, dok bi prosječna samostalna, koja je sada 675,57 KM, bila isplaćena u iznosu od 709,34 KM.