“Najmlađi zavisnik ima sedam godina”: U BiH ima 50.000 patoloških kockara

15.02.2024. | 10:38

U Bosni i Hercegovini zabilježeno je najmanje 50.000 patoloških kockara, među njima značajan je broj maloljetnika.

Mali je broj onih građana koji barem jednom nisu odigrali tiket ili zavrtili automat, pokazala su brojna istraživanja koja su rađena na temu ovisnosti o kockanju, piše N1.

Povećana potražnja, rezultirala je daleko većom ponudom, pa su kladionice nicale svuda, a ni škole nisu bile pošteđene.

Stručnjaci napominju da je iz začaranog kruga klađenja gotovo nemoguće izaći. Gubitak kontrole nad kockom, rezultira najčešće potpunim materijalnim gubitkom, ali i porodičnim.

“Ima doista slučajeve nevjerojatno teških u kojima su kockari prokockali ne samo svoju imovinu, nego oni krijući svoj problem, nažalost često uvuku u to porodicu. Oni izvaraju jako puno ljudi i uvuku druge članove porodice prijatelje, kolege, ima puno slučajeva u kojima te osobe postanu žrtve patoloških kockara, jer su patološki kockari istovremeno i patološki lažovi”, naveo je Marko Romić, voditelj Kluba liječenih ovisnika o kockanju za N1.

Iako su podaci alarmantni, o ovoj temi se jako malo govorilo, dok prije dva dana gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije izašao u javnost sa idejom da se zabrani ili destumiliše rad kladionicama koje su nalaze u blizini škola.

Kako je istakako juče na pres konferenciji reklame kladionica nisu slučajno napravljene da blješte, a još se nalaze u blizini obrazovnih ustanova.

“Zabranićemo rad kockarnicama i kladionicama u krugu 500 metara od škola”, poručio je Stanivuković te je objasnio u kojem pravcu će ići ta borba.

“Grad Banjaluka odlučno ulazi u ovu borbu. Na Skupštini Grada donijećemo preporuke, a istovremeno predložiti Narodnoj skupštini izmjenu zakona koji će kockarnicama zabraniti rad u blizini škola na teritoriji cijele Republike Srpske. Banjaluka kao najveći grad biće začetnik ove ideje”, navodi on, a dok se čeka zakon pripremljena je jasna mjera.

“Dok se ovaj zakon na usvoji, kockarnice koje se trenutno nalaze u blizni škola plaćaće ogromne takse u iznosu od 25.000 KM po poslovnici. Država, grad, roditelji ali i čitav sistem mora da se uključi u rješavanju ovog problema, a kocka djeci ne smije biti na dohvat ruke. Najmlađi zavisnik od kocke na ovim prostorima ima sedam godina”, naveo je Stanivuković, piše Blink.