Najmlađi odlikovani borac VRS: Odata počast Spomenku Gostiću

17.03.2024. | 14:58

Na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj danas je služen parastos i odata počast najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, kojeg je posthumno Medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” ove godine odlikovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Parastos Spomenku i šestorici srpskih boraca, služio je sveštenik Vladimir Kukić koji ukazao na potrebu da se njihova djela, dobrota i stradanje ne smiju zaboraviti.

“Oni su nam uzor i ideal kako se voli rodna gruda”, rekao je sveštenik Kukić.

Dragan Tripić, Spomenkov polubrat, za Spomenka kaže da je bio ozbiljniji u odnosu na godine koje je imao. “Nije htio da napusti ovaj kraj. Rov nam je bio kod kuće i tu je i ostao”, naveo je Tripić.

Tripić je zahvalio što je sjećanje na Spomenka sačuvano zahvaljujući autoru dokumentarnog filma “Spomenko na vječnoj straži” i knjige “Spomenko i Ozren” Miletu Saviću.

Savić je zadovoljan što je značaj Spomenka Gostića prepoznala i Srbija gdje je ove godine odlikovan posthumno Medaljom za hrabrost “Miloš Obilić”.

“Trideset godina od kako je Spomenko poginuo groblje niko ne dira, znamo da se nalazi u Federaciji. To je jedna dobra stvar da ni komšije /Bošnjaci/ nemaju ništa protiv Spomenka jer znaju da je bio jedan dobar i čestit dječak”, naveo je Savić.

Poštu mladom srpskom borcu, koji je stradao od granate 20. marta 1993. godine, odali su članovi porodice, nekadaši saborci i brojni poštovaoci, kao i predsjednik Gradskog odbora SDS-a Doboj Stefan Gavrić.

Gostić, petnaestogodišnji dječak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Gornji Ulišnjak, kao i Spomenkovo selo Jovići, po okončanju proteklog rata pripali su Federaciji BiH.

Obnovu Gostićevog spomenika organizovali su 2017. godine članovi Udruženja “Nasljeđe” iz Bijeljine.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju, koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, a dobojski umjetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom ovog dječaka u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Spomen-kip Gostića je 28. avgusta 2021. godine otkriven i osveštan u porti Manastira Svetog Nikole u Petrovu.