Najmlađa žrtva imala 17 godina: Služen parastos ubijenim srpskim civilima u Sijekovcu

Služenjem parastosa ubijenim srpskim civilima danas je počelo obilježavanje 31 godine od zločina nad Srbima u Sijekovcu kod Broda koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Parastosu koje u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije služi sveštenstvo Eparhije zvorničko-tuzlanske, prisustvuju, između ostalih, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Pomenu prisustvuju i v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić, te načelnici opština Brod, Teslić i Šamac.

Nakon pomena uslijediće polaganje vijenaca i cvijeća, te obraćanje zvaničnika.

Organizator obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

U dokumentima Boračke organizacije Brod navodi se da je tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno 46 srpskih civila.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Ostavite komentar: