Najavljuju čak i proteste: Građani i vlast Živinica protiv migrantskog kampa

Prostor neperspektivne vojne imovine u naselju Ciljuge u Živinicama jedan je od novih prijedloga za moguće formiranje prihvatnog centra za migrante, ali se tome protive lokalna vlast i građani. Poručuju da su spremni i na proteste.

U cilju rasterećenja postojećih kapaciteta za prihvat migranata koji se nalaze u Bosni i Hercegovini, potrebno je formirati nove kampove, a kao jedna od lokacija navodi se prostor neperspektivne vojne imovine u naselju Ciljuge u Živinicama.

Lokalna vlast, ali i građani Živinica još ranije su zauzeli jasan stav da ne žele prihvatni centar ili kamp za smještaj migranata, a isti zaključak su prije godinu dana donijeli i članovi tamošnjeg Gradskog vijeća.

“Svi smo stava da ne želimo biti centar za smještaj migranata i to objašnjavamo jednostavnim jezikom. Živinice su u toku rata primile blizu 30.000 prognanih, ovaj grad je uvijek bio jedan od najaktivnijih u odbrani, privredno smo se počeli razvijati, a formiranje prihvatilišta za migrante u blizini poslovne zone grada koja nas je razvila, direktno bi ugrozila privredu i stanovništvo”, kazao je za Klix gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Dokument, odnosno informaciju o tome da će se formirati migrantski kamp na lokalitetu bivše američke vojne baze u Gradskoj upravi Živinica od nadležnih s viših nivoa vlasti zvanično još nisu dobili.

“Na tom lokalitetu o kojem se špekuliše nalazi se veliki broj stanovnika, koji bi direktno bio u kontaktu sa potencijalno smještenim osobama. Ukoliko ovo bude zvanično, veliki broj sugrađana se javio da će demonstracijama zastaviti to da Živinice budu destinacija na kojoj će se smjestiti migranti”, naglasio je Kamenjaković.

Mještani zabrinuti

Priča o formiranju migrantskog kampa u Ciljugama zabrinjavajuća je i za Aliju Omerčehajića iz ovog prigradskog naselja, koji kaže da već nekoliko dana u njemu i njegovim komšijama prevladava nemir.

“Već smo čuli za priču da nam ovdje žele dovesti migrante koje će smjestiti. To je neprihvatljivo za sve nas jer bi na takav način bila ugrožena naša sigurnost. Mi svakako jesmo za to da se tim ljudima pomogne, ali ne na ovakav način. Mi ne želimo imati situaciju kao što je u Bihaću. Ukoliko budu protesti, vjerujte da sam spreman prvi izaći”, kazao je Omerčehajić.

Iz Gradske uprave Živinica jedno od rješenja migrantske krize vide u tome da sve državne institucije pronađe lokalitete koji nisu u blizini gradova, uz obavezivanje svih lokalnih zajednica i vlada da u budžetima moraju obezbijediti određena finansijska sredstva kako bi mogli pomoći u zbrinjavanju tih ljudi.

“Imamo jednostavna rješenja, odnosno destinacije koje su udaljene od svih gradova, kao i mogućnost da svi učestvujemo u finansiranju u tom dijelu. Dakle, ekonomski pomoći da, a kategorično kažemo ne smještaju u okviru grada”, poručio je Kamenjaković.

Kada je riječ o trenutno situaciji vezano za migrantsku krizu u Živinicama, gradonačelnik je ocjenjuje stabilnom. Kako je istaknuo, tome je doprinijela dobra saradnja sa policijom koja kontinuirano kontroliše kretanje migranata.

“Mi smo takođe izvršili i projekt postavljanja video nadzora u gradu, tako da kroz taj segment u ovom trenutku kontrolišemo stanje i zadovoljni smo. Živinice su kao tranzitni centar jer migranti kroz grad prolaze, ali ne predstavljaju u ovom trenutku problem”, istaknuo je Kamenjaković.

Inače, ovo nije prvi put da se Tuzlanski kanton navodi kao potencijalno područje za formiranje migrantskog kampa ili prihvatnog centra. Podsjećamo, prošle godine nadležni s viših nivoa planirali su kampove u Tuzli i Živinica, a mještani i vlast su to kategorično odbili.

Oni su u svojoj borbi uspjeli, a u martu ove godine provedena je akcija izmještanja migranata iz Tuzle. Međutim, nedugo nakon toga oni su se ponovo počeli okupljati u ovom gradu. Uglavnom spavaju u napuštenim objektima, privatnom smještaju ili parkovima, a bilježi se i dolazak porodica sa maloljetnom djecom.Ostavite komentar: