Nadležni upozoravaju: Visoka temperatura smanjiće prinose i kvalitet žitarica

Suša i visoka temperatura vazduha ovih dana uticaće na smanjenje prinosa žitarica, posebno pšenice, izjavio je danas Srni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

Marinković je istakao da se, ako potraje ovako visoka temperatura još nekoliko dana, za pšenicu sigurno može očekivati toplotni udar i smanjenje kvaliteta i kvantiteta zrna, iako je još rano i nezahvalno prognozirati poljoprivredne prinose za ovu godinu.

On je ukazao da visoka temperatura vazduha, koja će prema najavama potrajati još nekoliko dana, uzrokuje promjene na biljkama i zasijanim usjevima, posebno kod pšenice koja je u fazi nalivanja zrna.

“Prije samo 15 dana smo bili optimisti, očekivali smo dobre prinose žita, kiše su bile na vrijeme, ali će ova suša definitivno poremetiti određene planove”, naglasio je Marinković. Marinković je istakao da je ove godine prognoziran dobar kvalitet zrna, jer su na većini površina zasijane sorte koje mlinari traže.

Prema njegovim riječima, jedino čemu trenutno ne smeta ova visoka temperatura vazduha je ječam, koji je u fazi zriobe ili vršidbe. On je naveo da su proljećni usjevi kukuruza, soje i suncokreta u fazi nedostatka vlage, što je primjetno na usjevima gotovo na svim tipovima zemljišta.

“Iako ratari za kukuruz kažu da je veliki borac, sigurno je da će suša ostaviti određene posljedice i na smanjenje porasta kukuruza. Prinos je još rano prognozirati”, rekao je Marinković. Marinković je objasnio da je soja u fazi cvjetanja i neophodna je određena vlaga radi oprašivanja.

“Ako ne bude makar pojave noćne rose ili drugih izvora vlage, doći će do smanjenog broja formiranih mahuna, a time i do smanjenog prinosa”, upozorio je Marinković.

Kada je riječ o otkupnoj cijeni pšenice, on je rekao da se definitivno može očekivati viša cijena nego prošle godine i da agronomi očekuju da će iznositi blizu 40 feninga po kilogramu.

“Udruženje savjetuje poljoprivrednim proizvođačima da sačekaju i ne prodaju odmah rod sa parcela, već da ga, ako mogu, uskladište do momenta formiranja cijena, s obzirom na trendove i na relativno visoku cijenu pšenice na svjetskom tržištu”, rekao je Marinković. Marinković je naglasio da posljednjih nekoliko godina po tom pitanju nema pravila, jer ko je prošle godine prodao pšenicu odmah sa njive, a nije sačekao, imao je određene gubitke, a prije dvije godine poslije je bila gotovo ista ili čak niža cijena.

“To je, između ostalog, rezultat nenormalnih poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda u svijetu, koji se održavaju i na naše tržište”, pojasnio je Marinković.

Ostavite komentar: