Nadležni podijelili lijepe vijesti – prava radnika Srpske će biti zaštićena

Posebni kolektivni ugovori za upravu i javne službe biće na vrijeme zaključeni i prava radnika će biti zaštićena, saopšteno je iz Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da će ovaj sindikat, kao većinski reprezentativni sindikat koji djeluje u okviru Saveza sindikata Srpske, narednih dana početi pregovore sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Srpske i Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite radi zaključivanja posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti uprave i posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama.

Posebni kolektivni ugovori biće zaključeni u periodu od tri godine, što predstavlja realizaciju zaključaka sa sastanka predstavnika Saveza sindikata Srpske sa predsjednikom Vlade Srpske i resornim ministrima, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su posebni kolektivni ugovori u upravi i javnim službama na snazi i ovaj granski sindikat će, kao ovlašteni zakonski potpisnik, zaključiti nove posebne kolektivne ugovore u upravi i javnim službama, do zakonski predviđenog roka.

Iz Sindikata navode da su ova dva kolektivna ugovora prošle godine “mimo volje članstva produžena na period od samo godinu dana, jer je to zahtijevao drugi sindikat koji djeluje u ovim oblastima, dok su svi drugi posebni kolektivni ugovori za budžetske korisnike /obrazovanje i kultura, policija, pravosuđe/, zaključeni na period od tri godine”.

Ostavite komentar: