Načelnik Prnjavora pohvalio rad Crvenog krsta: Značajan doprinos u vrijeme epidemije

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš pohvalio je rad Crvenog krsta u protekloj godini i ukazao da je ova organizacija u izazovnom periodu zbog pojave virusa korona bila na raspolaganju Opštinskom štabu za vanredne situacije kako bi sva potrebna pomoć pravovremeno bila dostavljena do krajnjih korisnika.

Tomaš je razgovarao danas sa delegacijom Opštinska organizacija Crvenog krsta u Prnjavoru o planovima ove humanitarne organizacije u narednom periodu, a poseban akcenat je bio na projektu dnevne brige za stara lica za koji su se nakon 15 godina stekli uslovi za proširenje.

“Opština Prnjavor je u proteklih 15 godina za ovu namjenu izdavajala određena sredstva, a pomoć je primalo 10 korisnika. U opštinskom Crvenom krstu su smatrali da se taj vid pomoći treba proširiti, pronašli su donatora Crveni krst Švajcarske, a mi smo pristali da sa svoje strane doprinesemo sa dodatnim novčanim sredstvima”, rekao je Tomaš.

On je istakao da je planirano da do kraja projekta pomoć bude obezbijeđena za oko 80 starih lica.

“Projekat je ukupne vrijednosti oko 549.000 KM, od čega će opština obezbijediti oko 149.000 KM, krajnji korisnici će učestvovati sa oko 194.000 KM, a razliku će finansirati Crveni krst Švajcarske. Ove godine za potrebe projekta biće zaposlena tri, a iduće godine još dva radnika”, precizirao je Tomaš.

Predsjednik Opštine organizacije Crvenog krsta Gordana Pašalić rekla je novinarima da je ova organizacija u protekloj godini izvršila sve predviđene aktivnosti humanitarnog karaktera, dok su zbog epidemioloških mjera izostale aktivnosti takmičarskog tipa koje rade u saradnji sa školama.

Ona je dodala da su načelniku opštine predstavljeni svi pokazatelji rada za prošlu godinu i planovi za naredni period.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Đurađ Stojčić predstavio je projekat “Starenje i zdravlje, pomoć i njega u kući”, čija realizacija u saradnji sa švajcarskim Crvenim krstom i opštinom Prnjavor počinje od 1. jula, a koji podrazumijeva pomoć starim i nemoćnim licima na području opštine Prnjavor.

Crveni krst će za potrebe projekta za početak zaposliti tri njegovateljice medicinske struke, a potrebnu kancelariju za djelovanje službe pomoći i njege obezbijedila je opština Prnjavor.

Stojčić je napomenuo da je predviđeno da projekat traje do kraja 2024. godine, kao i da će u ovoj godini pomoć imati 30 korisnika, a od naredne godine biće uključeno 60 korisnika pomoći i njege.

Povodom obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta volonteri su na gradskom trgu u Prnjavoru sugrađanima dijelili promotivne letke i ukazali na značaj aktivnosti koje sprovode, a prodavali su i markice Crvenog krsta u vrijednosti od 0,50 KM.

Nedjelja Crvenog krsta od 8 do 15. maja obilježava se pod sloganom “U vremenu distanciranja sačuvajmo humanost”.

Ostavite komentar: