Načelnica Drvara nezadovoljna! Runić: Od nerazvijenih opština prave još nerazvijenije

Načelnik Drvara Dušica Runić izrazila je nezadovoljstvo zbog pozicije ove opštine u Federaciji BiH, jer sistemom raspodjele prihoda od PDV po ključu koji je trenutno napravljen nerazvijene lokalne zajednice postaju još nerazvijenije.

Runićeva je, nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i načelnikom Drvara Nebojšom Radivojšom, istakla da nerazvijene lokalne zajednice sa takvim prilivom sredstava nemaju mogućnosti da servisiraju tekuće potrebe, a pogotovo da budu servis građanima kakav bi trebale da budu.

Ona je rekla da se u Drvaru u proteklih godinu dana, zahvaljujući sredstvima Srbije, realizuju veliki infrastrukturni projekti koji godinama nakon rata čekaju na realizaciju.

“Nažalost, malo je sredstava u odnosu na potrebe ove lokalne zajednice”, ukazala je Runićeva i istakla da je Drvar specifična opština, koja je prije rata bila izrazito razvijena industrijska opština, a sada je treća po nerazvijenosti. Ona je konstatovala da Drvar spada u red izrazito nerazvijenih opština i napomenula da bi se sa viših nivoa vlasti moralo voditi računa o ovim opštinama prilikom raspodjele prihoda, te o problemima sa kojima se susreću.

“To je, između ostalog, prekobrojnost zaposlenih na lokalnim nivoima, iz prostog razloga što smo izrazito povratnička opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Kada je riječ o kantonalnim institucijama nemamo mogućnosti da se zaposlimo da bismo ostvarili osnovne egzistencijalne probleme”, rekla je Runićeva.

Ostavite komentar: