Na mnogaja ljeta: Poglavar SPC Porfirije danas slavi rođendan

Poglavar SPC Porfirije danas slavi svoj 60. rođendan!

Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju kao Prvoslav Perić. Prvo je od troje djece Radivoja i Radojke Perić koji su se poslije Drugog svjetskog rata iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu 1980. godine.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve na kojem je i diplomirao 1987. godine.

U čin male shime zamonašio ga je na Tominu nedjelju 1986. godine njegov duhovni otac Irinej Bulović koji je sadašnji episkop bački. Iste godine tadašnji episkop raško-prizrenski i budući patrijarh Pavle rukopoložio je monaha Porfirija u čin jerođakona u manastiru Svete Trojice u Mušutištu.

Poslediplomske studije pohađao je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta u Atini gdje je stekao zvanje doktora nauka 2004. godine.

U čin jeromonaha rukopoložen je na Aranđelovdan 1990. godine u manastiru Svetih Arhangela u Kovilju. Tada je postavljen za igumana te svete obitelji. Za episkopa jegarskog izabran je na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora 1999. godine. Hirotonisao ga je patrijarh Pavle u novosadskoj Sabornoj crkvi.

Za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog izabran je na sjednici Svetog arhijerejskog sabora 2014. godine.

Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se ruskim jezikom.

Na inicijativu tadašnjeg episkopa Porfirija u manastiru Kovilj formirane su četiri terapijske zajednice za lječenje od bolesti zavisnosti pod nazivom Zemlja živih. Od osnivanja prve zajednice 2005. do početka 2021. godine kroz ova jedinstvena lječilišta u kojima su znanja i veštine medicinskih nauka isprepletane sa vjekovnim pravoslavnim duhovnim iskustvom prošlo je gotovo 4.000 štićenika.

U svojstvu predstavnika tradicionalnih Crkava i vjerskih zajednica u Srbiji Porfirije je najpre bio član, a zatim i predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije. Bio je prvi arhijerej Srpske pravoslavne crkve kome je povjereno staranje nad organizacijom vjerskog života u Vojsci Srbije.

Porfirije je ove godine, podsetimo, nekoliko mjeseci nakon upokojenja patrijarha Irineja, izabran za 46. poglavara SPC.

Ostavite komentar: