MUP Srpske napominje: Na vrijeme provjeriti rok važenja ličnih dokumenata

12.05.2022. | 13:38

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske poziva građane da provjere rok važenja ličnih dokumenata i putnih isprava maloljetnih članova porodice i, ukoliko je potrebno, na vrijeme ih zamijene.

Iz MUP-a napominju da predstojeći period obično karakteriše znatno veći broj građana na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata koji podnose zahtjeve, s obzirom da se spremaju za godišnje odmore, kao i da je znatno veći broj naših državljana koji žive u inostranstvu i godišnje odmore koriste da zamijene lična dokumenta.

u saopštenju se podsjeća da je zakonski rok za izdavanje putne isprave 30, a lične karte 15 dana.

“Građanima je omogućeno izdavanje putne isprave po hitnom postupku u roku od 72 časa po cijeni od 250 KM. U slučaju smrti člana porodice ili odlaska na liječenje u inostranstvo izdavanje putne isprave po hitnoj proceduri iznosi 50 KM”, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je građanima omogućilo da posredstvom internet stranice /www.mup.vladars.net/, android aplikacije i viber čet bot aplikacije MUP Republike pristupe SMS servisima posredstvom kojih mogu da provjere podatke i dobiju obavještenja o trenutnom statusu ličnih isprava, registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, kao i kaznenim bodovima.

Uslov za korišćenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište.

Cijena usluge je 0,10 KM po poslanoj poruci, a mogu da je koriste svi građani bez obzira na mobilnog operatera čiji su pretplatnici.

Građani mogu slati SMS s ciljem prijave na servis za dobijanje obavještenja, kao i SMS za odjavu sa servisa.

“SMS servis štedi građanima vrijeme u situacijama kada čekaju novi lični dokument, ali takođe ih podsjeća da im lični dokument ili registracija vozila ističu. Upustvo za upotrebu SMS servisa nalazi se na internet stranici MUP-a”, zaključuje se u saopštenju.