MUP RS: Rezultati akcije ”Odnos pješak-vozač i mobilni telefon”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja na području Republike Srpske od 25.03. do 28.03.2019. godine organizovalo i realizovalo Republičku akciju „Odnos vozač-pješak i mobilni telefon”.

Akcija je održana sa akcentom na uočavanje i sankcionisanje prekršaja nepoštovanja obaveze vozača prema pješacima, nepropisnog parkiranja motornih vozila na površinama namjenjenim za kretanje pješaka, korištenje mobilnog telefona za vrijeme upravljanja motornim vozilom, kao i prekršaja nepropisnog kretanja pješaka kolovozom.

Od ukupno 5.900 kontrolisanih vozača po akcentu akcije, evidentiran je 3.441 prekršaj, odnosno 58% odsto od kontrolisanih je zatečeno u prekršaju.

Prekršajni nalog zbog nepoštovanja obaveze prema pješacima dobilo je 2.030 vozača, a za 977 vozača uručen je prekršajni nalog zbog nepropisnog parkiranja na površinama namjenjenim za kretanje pješaka. Zbog korištenja mobilnog telefona, za vrijeme upravljanja motornim vozilom, sankcionisano je 434 vozača.

Tokom realizacije akcije, evidentirana i sankcionisana su i 1.302 prekršaja, koja nisu bila akcent akcije, a koja su počinili vozači.

U okviru ove akcije kontrolisano je 1.100 pješaka, a evidentirana su 1.094 prekršaja koja su počinili pješaci. Od navedenog broja prekršajnih naloga, najveći broj naloga (801 prekršajni nalog ili 73,2%) je uručen zbog korištenja mobilnog telefona ili slušalica u oba uha za vrijeme kretanja kolovozom, kao i zbog prelaska puta mimo obilježenih pješačkih prelaza ili posebno izgrađenih prelaza, odnosno prolaza za pješake. Za 75 pješaka je uručen prekršajni nalog zbog stupanja na pješački prelaz za vrijeme zabrane, na kojem je saobraćaj pješaka regulisan svjetlosnim saobraćajnim znacima (crveno svjetlo za pješake), a zbog ometanja saobraćaja vozila sankcionisano je 36 pješaka. Takođe, 181 pješak je sankcionisan zbog nepropisnog kretanja i zadržavanja na kolovozu, nekorištenja trotoara i površina namjenjenih za kretanje pješaka, kao i nepropisnog kretanja u uslovima smanjene vidljivosti i tokom noći.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će i u narednom periodu sprovoditi pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na navedene prekršaje, te apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju i poštuju saobraćajne propise.

 

(BL PORTAL)

Ostavite komentar: