MUP RS: Od 07. do 10. novembra pojačane kontrole brzine kretanja vozila i vožnje pod uticajem alkohola

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuju od 07. do 10. novembra 2019. godine na području Republike Srpske pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu prekoračenja propisane brzine kretanja motornih vozila i kontrolu učešća u saobraćaju pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

U prvih devet mjeseci 2019. godine evidentirano je ukupno 7.445 saobraćajnih nezgoda, od čega su 82 saobraćajne nezgode sa poginulim licima, 336 saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima, a 1.228 saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima.

Analizirajući uzroke saobraćajnih nezgoda, evidentno je da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila nepropisna i neprilagođena brzina i to u 19 % ili 1.414 saobraćajnih nezgoda, dok su u 3,5% slučajeva ili 263 saobraćajne nezgode učestvovali vozači koji su imali preko 1,5 g/kg alkohola u organizmu.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske su u ovoj godini zbog prekoračenja propisane brzine kretanja motornog vozila sankcionisali 68.917 vozača, dok je zbog upravljanja pod dejstvom alkohola iz saobraćaja isključeno 14.612 vozača.

MUP RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da se pridržavaju zakonskih propisa, da brzinu kretanja prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

 Ostavite komentar: