MUP RS kažnjava okupljanja članova grupe ‘Pravda za Davida’: Ozrenu Perduvu izrečena kazna od 500 KM

Nakon što ih je MUP Srpske spriječio da se okupljaju u porti Hrama Hrista Spasitelja, na zahtjev Crkve, članovi grupe „Pravda za Davida“ više se ne mogu okupljati ni u parku iza Hrama. Zbog toga, nekoliko građana je 447. dan okupljanja legitimisano, a članu grupe, Ozrenu Perduvu, uručen je prekršajni nalog i izrečena mu je kazna od 500 KM.

Članovi grupe „Pravda za Davida“ i građani okupljeni oko nje više se ne mogu okupljati ni na klupi u parku koji se nalazi iza Hrama Hrista Spasitelja.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova upozorili su okupljene da njihovo zadržavanje na navedenoj lokaciji nije dozvoljeno, a nakon kraće rasprave između člana grupe Ozrena Perduva i dva policajca, Perduvu je uručen prekršajni nalog zbog, kako je navedeno, ometanja službenog lica u vršenju dužnosti.

Pokušali su prekršajnim prijavama da istjeraju ljude iz Hrama i da ih otjeraju kući, to nije uspjelo i onda su zajedno sa Crkvom, nažalost, pokušali da nas istjeraju i otjeraju kućama, ni to nije uspjelo. I sad evo završni udarac je taj da se više ne može ni na klupama ovdje da sjedi. I kad ja zaključim sve to, ja sam njima jednostavno rekao da su ovo za mene fašističke metode koje se primjenjuju i njih je to uvrjedilo. Oni su to vidjeli kao ometanje službenih lica u vršenju njihove dužnosti i izrekli mi kaznu od 500 maraka. Dakle to su njihove metode i ja ponavljam još jednom, ovo su za mene, što primjenjuju, fašističke metode. Ja po ustavu imam pravo da komentarišem rad državnih organa, to je moje mišljenje, ne znam ko to može da mi zabrani“, rekao je Ozren Perduv.

Prekršajni nalog nije dobio Zdravko Dikić, koji je 447. dan okupljanja došao da zatraži istinu i pravdu za ubijenog 21-godišnjeg banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

Njega su policajci legitimisali i upozorili da ne može da sjedi na klupi kao što je to činio prethodnih par večeri.

„Nažalost, uobičajeno došao sam, ako ne možemo biti u Hramu, da sjedimo na toj klupi. Međutim prišli su momci i tražili ličnu kartu, legitimisali me. Pitao sam ih u čemu se radi i rekli su da se ne možemo okupljati više ni na toj klupi. Onda sam želio da pređem do spomenika Banu Milosavljeviću, rekli su da ne možemo ni tamo. Pitao sam ih gdje možemo, da idemo Gospodskom, a rekli su mi to ne znamo, tako da sam jednostavno dao ličnu kartu, legitimisan, upisan uredno i napustio to mjesto ne praveći nikakve probleme ni njima ni sebi“, kaže Zdravko Dikić.

Kao i prethodnih dana, na sva četiri ulaza u portu Hrama Hrista Spasitelja bili su raspoređeni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji članovima grupe „Pravda za Davida“ nisu dozvoljavali ulazak, a osim u dvorištu, veliki broj policajaca bio je prisutan i u okolini Hrama.

 

Izvor:(BN TV)Ostavite komentar: