MUP RS: Apel građanima na ažurnost prilikom zamjene ličnih dokumenata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da provjere rok važenja svojih ličnih dokumenata (lične karte, putne isprave i vozačke dozvole) i na vrijeme ih zamijene.

Ističu da sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata rade nesmetano i uz poštivanje mjera zaštite, u cilju prevencije širenja virusa korona.

S obzirom da se u narednom periodu očekuje povećanje broja zahtjeva za izdavanje novih ličnih dokumenata, apelujemo da građani na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu za sebe, ali i svoju maloljetnu djecu.

Podsjećamo, zakonski rok za izdavanje putne isprave je 30 dana, a lične karte 15 dana. Takođe, omogućeno je izdavanje putne isprave po hitnom postupku u roku od 72 časa po cijeni od 250 KM (200 KM za hitni postupak i 50 KM za pasošku knjižicu). Izdavanje putne isprave po hitnom postupku u slučaju smrti člana porodice ili odlaska na liječenje u inostranstvo je 50 KM.

Ministarstvo je omogućilo da posredstvom internet stranice (www.mup.vladars.net), android aplikacije, kao i viber čet bot aplikacije MUP Republike Srpske građani mogu pristupiti SMS servisima putem kojih mogu da provjere podatke i dobiju obavještenja o trenutnom statusu ličnih isprava (lične karte, vozačke dozvole, putne isprave), te registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, kao i kaznenim bodovima.

Uslov za korišćenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište. Cijena usluge je 0,10 KM po poslanoj poruci, a mogu da je koriste svi građani bez obzira na mobilni operater čiji su pretplatnici. Građani mogu slati SMS s ciljem prijave na servis za dobijanje obavještenja, kao i SMS za odjavu sa servisa.

SMS servis štedi građanima vrijeme u situacijama kada čekaju novi lični dokument, ali takođe ih podsjeća da im lični dokument ili registracija vozila ističu.

Precizno i jasno upustvo za upotrebu SMS servisa nalazi se na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske www.mup.vladars.net .

 

 

Ostavite komentar: