Može u FBiH, a ne može u RS: Traže da lijek za čuvanje trudnoće bude besplatan

28.03.2019. | 18:26

Sadašnje i buduće majke u Republici Srpskoj ujedinile su se oko inicijative da „utrogestan“, najčešće propisivani lijek za čuvanje trudnoće, bude uvršten na listu besplatnih lijekova.

„Utrogestan“, inače, košta 15 KM po kutiji, a većini trudnica je potrebno više od tri kutije mjesečno, dok je potpuno besplatan u FBiH i Srbiji.

Pokretač inicijative je novinarka i autorka bloga i Fejsbuk stranice „Moje dijete – časopis za roditelje“ Jelena Bjelica, kojoj se javilo hiljade žena da podrže ovaj prijedlog.

Sve su saglasne da je apsurdno da jedino trudnice u Srpskoj plaćaju lijek, koji ginekolozi propisuju gotovo svakoj ženi koja ostane u drugom stanju.

– Napisala sam objavu na svojoj FB stranici da se udružimo i tražimo da „utrogestan“ bude stavljen na listu besplatnih lijekova uz recept. Za par dana mi se javilo oko 2.000 žena iz RS, uz jedinstven stav da je krajnje vrijeme da se „utrogestan“ prestane naplaćivati trudnicama – kaže Bjelica.
Dodaje da su joj u Fondu zdravstvenog osiguranja RS rekli da nikada nisu dobili zahtjev da „utrogestan“ bude stavljen na istu besplatnih lijekova.

– Procedura je takva da to treba da traži nosilac odobrenja za stavljanje lijeka u promet, koji bi trebalo da dostavi stručna mišljenja doktora određene specijalnosti, ali to se do sada nije desilo. Zato sam, u ime svih tih žena koje su me podržale, uputila molbu Udruženju ginekologa RS, Farmaceutskoj komori RS i nosiocu odobrenja za stavljanje lijeka u promet, da od FZO, koliko je u njihovim nadležnostima, zatraže da ovaj lijek bude stavljen na listu – naglašava Bjelica.

Apsurdno je, kako kaže, da nadležni stalno pričaju o pronatalitetnoj politici, a da prva prepreka nastaje već kod trudnoće.

– Ovaj problem zaista mora da bude riješen i da konačno trudnice i u RS dobiju besplatno terapiju za rizičnu trudnoću – poručuje Bjelica.

„Medis international“ je kompanija koja je zastupništvo „utrogestanom“ za BiH preuzela 2017. Ovih dana očekuju novo rješenje za promet lijeka, nakon čega će pristupiti pripremi ostale dokumentacije koja je neophodna za komisiju za lijekove pri FZO. U ovoj kompaniji vjeruju da će komisija dati pozitivan stav da se lijek uvrsti na esencijalnu listu lijekova RS, čime će „utrogestan“ postati besplatno dostupan svima.

 

Izvor:(SrpskaInfo)