Može se prenijeti na ljude: U Gradišci kod divljeg labuda otkriven ptičiji grip

U jednom izolovanom slučaju kod uginulog divljeg labuda u Gradišci otkriven je ptičji grip.

To su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, naglasivši de je u pitanju visokopatogena avijarna influenca kod divljih ptica koja ima zoonotski karakter, odnosno moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja na ljude.

“Po dobijanju sumnje i prvih rezultata bolesti, 4. novembra smo donijeli rješenje kojim su utvrđene mjere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica, s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti. Zaraženim područjem u skladu sa ovim rješenjem smatra se područje od najmanje tri koliometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 kilometara u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj je pronađena uginula ptica. Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na građane da je obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na imanju, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru”, navodi se u saopštenju.

U MPŠV kažu da osnovne preventivne mjere koje se preduzimaju s ciljem sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti, jesu sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na imanjima, prenosi Srpskainfo.

“Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na imanju, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica porijeklom od živine sa zaraženog područja. Slučajevi avijarne influence kod divljih ptica registrovani su i u zemljama okruženja, u Srbiji i Hrvatskoj. S obzirom na to da podaci na terenu ukazuju da je ovo jedinstven slučaj u Republici Srpskoj smatramo se radi o ptici u prolazu jata, odnosno da se jato nije zadržalo na našem prostoru”, naglašavaju u MPŠV i dodaju da će nastaviti da redovano prate situaciju i preduzimaju sve neophodne mjere i korake, s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Ostavite komentar: